Van Helvoirt Groenprojecten maakt gebruik van cookies. ik accepteer cookies

  Al 40 jaar met plezier bij Van Helvoirt

  Al 40 jaar met plezier bij Van Helvoirt

  Dat doen weinig mensen hem na, 40 jaar in dienst bij dezelfde werkgever. Maar Martin Heijmans is het gelukt, en hij werkt nog steeds met evenveel plezier als toen hij begon op zijn zestiende.

  “In het begin ging ik een dag in de week naar school, en werkte ik de overige vier dagen bij Van Helvoirt”, vertelt Heijmans. Als boerenzoon wist hij wel hoe hij de handen uit de mouwen moest steken. “Het waren trouwens bijna allemaal boerenzoons die er werkten. Het was allemaal nog handwerk. De heggen knipten we met een schaar, blad moesten we harken en op een aanhanger laden, wat we nu met een bladblazer en bladzuiger doen.”

  Kraanmachinist
  Later werkte hij een aantal jaren op een kraantje, een laadgraafcombinatie. Dat was de eerste machine die Van Helvoirt kocht, om het zware handwerk wat te verlichten. “Zo konden we makkelijker riolen ingraven en bestrating aanleggen.” Sinds de jaren negentig bedient hij een mobiele kraan, een hydraulische graafmachine. “Dat is mijn voornaamste werk, al zit ik ook wel eens op een tractor.”

  Na 40 jaar is er veel veranderd. “Tegenwoordig moeten we alles opschrijven en vastleggen, en er foto’s van maken. Vroeger ging dat toch wat gemoedelijker, meer mondeling.” Maar wat niet is veranderd zijn de leuke collega’s en de goede sfeer. “Ik werk nog altijd met veel plezier. Het is heel afwisselend, soms werk ik dagen alleen, dan weer samen met anderen. Soms verplaats ik een boom en een andere keer maai ik gras in een natuurgebied.”

  Kasteeltuin
  Met het meeste plezier denkt Heijmans terug aan de aanleg van de kasteeltuin op landgoed Bouvigne in Breda, een jaar of 7 geleden. “Daar zijn we wel driekwart jaar mee bezig geweest. We hebben bomen gerooid, bomen verplant, vijvers gegraven, bestrating aangelegd. Dat was denk ik wel mijn mooiste klus!”