Van Helvoirt Groenprojecten maakt gebruik van cookies. ik accepteer cookies
  Groen draagt bij aan het welbevinden en de gezondheid van mensen. Ieder mens is echter uniek en dat maakt dat iedereen het groen anders ervaart en daar op eigen wijze voordelen uithaalt. We hebben afgelopen jaren kennis en ervaring opgebouwd met op maat gesneden ontwerpen en ontwerpprocessen. Ook hebben we geleerd dat het gebruik van de tuin en het stimuleren daarvan heel belangrijk is.

  Voorbeelden van tuinen die we onlangs gerealiseerd hebben:
  • Beleeftuinen voor mensen met dementie
  • Beleeftuinen die bijdragen aan het herstel van een burn-out
  • Tuinen die dienstdoen als helende omgeving voor patiënten in de psychiatrie
  • Een helende omgeving rond ziekenhuizen, met specifieke tuinen voor specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld een revalidatietuin of een kijktuin voor dialysepatiënten)
  • Wijktuinen die bijdragen aan de gezondheid van wijkbewoners (overgewicht, beweging) en de sociale cohesie in de wijk
  • Speelplekken en belevingsgerichte tuinen die bijdragen aan de band tussen ouders en
   kinderen in de vrouwen- en kinderopvang.
  • Tuinen rond een kantoor die bijdragen aan verschillende behoeften: concentratie, ontmoeting, beweging, bezinning, ontspanning.
  Voor een goed werkend ontwerp brengen wij niet alleen onze kennis in, maar vormen we met onze opdrachtgevers een team van mensen met verschillende achtergronden. Zo hebben we bijvoorbeeld een ontwerp gemaakt met een team van verpleegkundigen, medisch specialisten, medewerkers bouw en veiligheid en vertegenwoordigers van de cliëntenraad voor een ziekenhuis. Zo kwamen praktische kennis van dagelijks gebruik van het terrein, kennis over patiënten en onze groene kennis bij elkaar. Dit resulteerde in een fraai ontwerp dat naadloos aansluit bij de behoefte van gebruikers. Deze manier van werken hebben we contextueel ontwerpen genoemd. Ieder mens uniek, maar ook elke context/situatie is anders en met deze werkwijze wordt telkens een passende oplossing 
  gevonden.

  Quote van een gebruiker: “Een mooie tuin is niet genoeg. Over smaak valt te twisten, maar als mensen een tuin echt gebruiken is een ontwerp pas geslaagd. Deze aanpak blijkt te werken.”

  Wilt u hier meer over weten of bent u geïnteresseerd in een ontwerp van een helende omgeving, neem dan contact op met Jasperina Venema.

  Van Helvoirt Groenprojecten is aangesloten bij de Nature Assisted Health Foundation (NAHF), een Zweeds-Nederlandse samenwerking die (wetenschappelijk) onderzoek naar de effecten van groen op mensen bevordert en die de resultaten van die onderzoeken telkens vertaalt naar praktische toepassingen. Bert van Helvoirt is een van de oprichters van de stichting.
  Zorgtuinen01

  WAAR WIJ GOED IN ZIJN