www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
Misschien nog wel meer dan andere jaren, kijken mensen uit naar de lente. Een ideaal seizoen om weer lekker de tuin in te duiken en het eerste zonnetje mee te pikken. Het vormt ook hèt moment voor de jaarlijkse voorjaarsbeurt, zodat alle planten, bomen en struiken klaar zijn voor het groeiseizoen. Richard Smulders en Ron Schilders zijn dagelijks druk in de weer om dat voor klanten goed te regelen. Richard gaat als hovenier op pad, Ron stuurt als projectleider de hoveniers aan.

Richard: “Als we tijdens de winterbeurt nog niet gesnoeid hebben, doen we dat in de lente. Denk daarbij aan bomen, struiken en vaste planten. We kijken of er vorstschade is en het nodig is om planten (deels) te vervangen. Uiteraard ruimen we de tuin lekker op en verzorgen we de daktuinen. Dat geldt ook voor het gazon. We beluchten, verticuteren en bemesten zo nodig het gras. We kijken borders na en desgewenst herschikken we planten of verjongen we met nieuwe planten. Ook hierbij zorgen we weer voor de juiste bemesting. Zo kan alles weer lekker groeien en bloeien.”
knippen lentebeurt
snoeien lentebeurt
struiken knippen lentebeurt
Ron vult hem aan. “Ook nu stimuleren we onze klanten om oog te hebben voor het bodemleven en adviseren we hen om in hoekjes van de tuin het blad te laten liggen. Zo laat je de tuin de cyclus afmaken. Want het blad -dat langzaam vergaat- zorgt voor een humuslaag waar heel veel beestjes graag in vertoeven. Zij zorgen zo voor een goede beluchting van de bodem. Daarnaast zijn die beestjes weer voeding voor vogels zoals de merel, groenling en vink. Zo draag je als tuineigenaar bij aan een rijk bodemleven en meer biodiversiteit. Mooi toch?”

Richard: “De lente brengt vaak de liefde terug in de tuin. Als je in dit seizoen aandacht besteedt aan je tuin, dan zie je dat vroeg in de zomer tot laat in het najaar terug. Dan kun je echt optimaal genieten van je tuin. Vraag ons gerust hoe je goed zorgt voor bepaalde planten, bomen of struiken. Dat vertellen we graag. We vinden het geweldig als mensen van hun tuin genieten.”
Lente
voorjaar narcissen
lente bloemen