www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
Een prachtige manier om te investeren in een natuurlijke leefomgeving en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de klimaat-adaptieve uitdaging is de aanleg van een zwemvijver in je tuin. Bert van Helvoirt, directeur Van Helvoirt Groenprojecten legt uit hoe en waarom een zwemvijver verschil kan maken.

“Een zwemvijver is prachtig om naar te kijken. Het is een mooi element in je tuin met een fijn lijnenspel. Je hebt alle vrijheid om zelf de vorm te bepalen van je vijver. Strakke vormen, of juist heel organische vormen. Het kan allemaal als je een aantal basisprincipes in de gaten houdt. Het geheel van de vijver met het groen erom heen vormt dan een robuust en prachtig ecologisch systeem.

Goed voor lijf en leden
Een vijver biedt ook ruimte voor kikkers en een plek waar vogels drinken. Waar je ook zelf verkoeling vindt en heerlijk in kunt zwemmen. Zelfs als het buiten koud is, is zwemmen in een vijver goed voor je lichaam. Enerzijds als beweging, anderzijds om je immuunsysteem te versterken. De relatieve kou activeert stressfactoren in je lijf, waarna je lijf weer heerlijk ontspant. Het zwemwater zelf is zacht met extra zuurstof en energie. Totaal anders dan het chloor- of zoutwater in zwembaden. Er zijn voor het onderhoud ook geen chemicaliën nodig. Je kunt gewoon natuurlijke principe toepassen. Als het water niet helder blijft, kun je micro-organismen overbrengen van een vijver waarvan het water wel helder is. De overgebrachte organismen lossen dan het probleem voor je op. Dat is ook de kracht van de natuur.
Zwemvijver Gelderland
Zwemvijver Particuliere tuin
Zwemvijver lelies
Reflectie
Een zwemvijver is in veel opzichte een mooie oplossing voor een klimaat-adaptieve tuin, omdat het ook bijdraagt aan verkoeling voor de nabije omgeving. Met enige inventiviteit kan er ook andere meerwaarde mee gecreëerd worden. Het geluid van stromend water is een enorm goede bron voor je ontspanning en zeer eenvoudig te realiseren. Een vijver reflecteert ook licht en kan -als je de zwemvijver op een slimme manier aanlegt- ook zorgen voor extra en fijn licht in je huis of kantoorpand.

Benieuwd naar inspirerende voorbeelden? Meld je dan aan voor de zwemvijver-kijkdag die Van Helvoirt regelmatig organiseert.
Zwemvijver particulier
Zwemvijver Steenbergen
zwemvijver filter