www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
Jacqueline en Janniek Hunmelink woonden in het centrum van Tilburg en wilden graag een nieuw huis bouwen met een grotere, ecologische tuin. Na een flinke zoektocht en een dosis geluk, bemachtigden ze een kavel aan De Kraan in Berkel-Enschot. Vijf jaar later genieten ze van hun bijzondere huis en overweldigende tuin.

Op tafel liggen verrekijkers en een vogelboekje. “Er is hier zoveel te zien”, start Jacqueline. “We hebben hier drie egels, een wild konijntje, ontzettend veel vogels, kikkers, padden, vlinders, sprinkhanen en tal van andere insecten. Dat komt omdat we heel bewust gekozen hebben voor een ecologische tuin. Daarbij geef je de natuur de ruimte en kies je voor inheemse planten, bomen en struiken. De geuren, kleuren en smaken trekken vele dieren aan. Je ziet hier op elk moment van de dag weer iets nieuws. In elk jaargetijde. Daar genieten we enorm van. Net als vele andere mensen trouwens. Als je buiten bent, spreken voorbijgangers je altijd aan. Ze willen meer weten over onze tuin. Dat is echt heel leuk. We delen ons enthousiasme ook graag, want de natuur kan zoveel betekenen.”
Ecologische tuin in Berkel Enschot
Architectuur met natuur
Geef natuur de ruimte
Janniek, van huis uit bioloog: “De meeste mensen lijden aan een netheidssyndroom, dat is zo jammer. Als je de natuur de ruimte geeft, ontstaat er zoveel meer. De meeste hoveniers leggen ook aan wat de mensen willen hebben. Terwijl een ecologische tuin zo mooi is én bijdraagt aan het oplossen van de gevolgen van klimaatverandering. Er zijn ook maar weinig hoveniers die de kennis en expertise in huis hebben om een ecologische tuin te ontwerpen en aan te leggen. Daarom kozen we heel bewust voor Van Helvoirt Groenprojecten.”

Effect overweldigend
Jacqueline vult hem aan: “Tuinontwerper Joppe heeft ons goed geholpen met een verrassend ontwerp. Daarbij heeft hij ook bepaalde eisen verwerkt die de gemeente stelde, zoals de aanleg van een retentievijver om het hemelwater vast te kunnen houden op ons kavel. Net als de sanering van de vervuilde slootkanten. Dat is nu allemaal klaar. Joppe heeft samen met ons gekeken welke bomen, struiken en planten passen in een ecologische tuin. Bovendien stelde hij een zaaimengsel samen met allerlei bloemen, speciaal afgestemd op dit gebied. En het effect is overweldigend. En natuurlijk hebben we ook geluk gehad, want er viel dit jaar voldoende regen om onze tuin te laten groeien en bloeien.”
Tips
De twee hebben ook een aantal tips voor mensen die overwegen een ecologische tuin aan te leggen. “Kijk goed rond in je eigen omgeving en vraag jezelf af: welke planten horen hier? Betrek en luister naar de expert én werk niet tegen de natuur in. Go with the flow. Zeker weten dat je -net zoals wij- elke dag geniet.”
Retentievijver
Biodiversiteit
Bloemrijke tuin
Kleurrijke tuin in lente