www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
Een groene leef- en werkomgeving maakt verschil. Groen draagt bij aan het welzijn en de gezondheid van mensen. Jasperina Venema van Van Helvoirt Groenprojecten legt uit waarom. Bovendien geeft ze een aantal inspirerende voorbeelden.

“Groen en gezondheid vormen een perfecte combinatie. Gelukkig groeit ook de aandacht voor een groene leef- en werkomgeving. Als je buiten bent in een groene omgeving beweeg je namelijk bijna als vanzelf meer. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitaminen die bijdragen aan een goede opbouw van je lichaam. Je dag en nachtritme is beter. Je maakt de juiste hormonen aan. Je bloeddruk en hartslag daalt. Je focus herstelt en je wordt weer creatiever.”
Belevingsgerichte tuin bij Woonzorgcentrum Park Stanislaus
Uitrusten
Volgens Jasperina grijpen ook de esthetische kwaliteiten van groen op een positieve manier heel diep in bij mensen. “Ons stress-systeem werkt nog steeds zoals de natuur dat duizenden jaren geleden al regelde. Toen we nog jagers en verzamelaars waren.. Als er gevaar dreigde, maakte je adrenaline aan. Dat had je nodig om te kunnen vechten of vluchten. En dan had je meer kans om te overleven. Je rende dan naar een veilige en geborgen plek waar je tot rust kon komen. Nu bouwen we zittend achter onze computer adrenaline op. De afvalstoffen die daarbij vrij komen, voeren we niet ‘al rennend’ af. Ook is er voor ons geen groene, veilige plek meer om uit te rusten. Daardoor bouwen we heel veel afvalstoffen op in ons lijf, wat blijvende stress veroorzaakt. Dat moet en kan anders.”

Ongekende mogelijkheden
Het is niet voor niks dat ook zorginstellingen, sportscholen, bedrijven, buurten en onderwijsinstellingen steeds meer gebruik maken van groen in de functie die ze hebben. “Het is voor ouderen bijvoorbeeld heel goed om lekker buiten in het groen te wandelen. Mensen voelen zich gewoon prettiger, herstellen makkelijker. Je ziet ook dat we door corona allemaal veel meer buiten gingen bewegen. De bootcamps waren voor deze pandemie al in opkomst en zijn nu echt populair. Het loont echt de moeite om rondom het eigen huis of het bedrijventerrein waar veel mensen werken aandacht te besteden aan de inrichting van de groene buitenruimte. Zo kun je op eenvoudige wijze de gezondheid van jezelf of van medewerkers bevorderen. We kunnen nog veel meer gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn. Zo hebben we in Oisterwijk meegewerkt aan het project Groen voor Grijs. Buurtbewoners gingen samen aan de slag om hun buurt te vergroenen. Wij hielpen met ontwerp en het zware werk (straatwerk of grondwerk). Echt leuk om te zien wat het effect was: mensen ontmoeten elkaar veel makkelijker omdat ze samen het groen hadden aangeplant en daarna samen het onderhoud deden. De straat werd een stuk aantrekkelijker om er te verblijven. De buurt werd echt gezelliger en socialer. Datzelfde effect zie je bij de groene speelplaatsen die we ontwikkelen voor scholen. Kinderen maken minder ruzie, spelen heel anders. Als de school bijvoorbeeld ook kiest voor de aanleg van een moestuin kun je kinderen meteen van alles leren over gezonde voeding. En ook gymlessen kun je makkelijk buiten geven. Zo creëer je meteen groene ambassadeurs voor de toekomst.”
zorgtuin Radboudumc
Radboudumc zorgtuin psychiatrie
De Vloet groen en gezondheid
De vloet moestuin
Genieten
Jasperina benadrukt dat groen ook positieve energie oplevert omdat eigenlijk iedereen wel mooie en fijne herinneringen heeft aan ‘groen’. “Als je mensen vraagt om een herinnering te delen, vertellen ze heel vaak hoe ze vroeger speelden in het bos, hutten bouwden of vakantie vierden met hun ouders. Het is belangrijk dat we onze kinderen in de gelegenheid stellen dezelfde fijne herinneringen op te doen. En waarom zouden we onszelf dat ook niet gunnen? Het is belangrijk om dingen te doen waar je blij van wordt. Buiten zijn in een fijne groene omgeving maakt al heel lang mensen blij. Laten we daar vooral meer van genieten.”

Benieuwd op welke manier jouw tuin, buurt, organisatie of bedrijventerrein groener kan? Maak kennis met onze toolkit. Dan ontdek je vanzelf de ongekende mogelijkheden van een groene leef- en werkomgeving. Stuur een mail naar jasperinavenema@vanhelvoirtgroenprojecten.nl
kantoor en groen
kantoortuin en daktuin
Jeroen Bosch ziekenhuis tuin
Jeroen Bosch ziekenhuis binnentuin
Groen onderhoud Tilburg Universiteit
maaien Tilburg Universiteit