www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
Een groendak biedt tal van voordelen. Dat betekent dat veel mensen overwegen om het dak op hun schuur, garage of huis te vergroenen. ‘Een goede voorbereiding is wel een vereiste’, leggen André Akkermans en Job van Spaendonk uit. ‘Dan zijn wij ervan overtuigd dat je veel plezier gaat hebben van je groene dak.”
“Een groendak biedt inderdaad vele voordelen”, vertelt André. “Ondanks dat het geen isolerende maatregel is, zorgt een groendak dat de ruimte daaronder koeler blijft in de zomer en warmer in de winter. Een dak met sedum beschermt de dakbedekking tegen UV en dat verdubbelt de lengte van de levensduur. Het houdt water vast én staat het hele voorjaar en zomer in bloei. Het vergroot overigens ook de biodiversiteit, levert schone lucht op voor jou en je omgeving en neemt zelfs CO2 en fijnstof op. Een groendak is ook goed te combineren met zonnepanelen. Het rendement is zelfs 6% hoger. Door de zelfreflectie neemt het dak de warmte van de panelen op. Tot slot biedt het kijken naar een groendak rust en vermindert stress. Het loont dus zeker de moeite om te onderzoeken of je je dak kunt vergroenen. Wel vraagt het de juiste voorbereiding om te onderzoeken of het ook praktisch kan.”
Groendak in het centrum van Den Bosch
Particuliere groendak
groendak op dakterras
Opvragen draaggewicht
Job legt uit wat er allemaal meespeelt bij de aanleg van een groendak. “Kijk hoe je dak ligt. Is dat op het noorden of het zuiden? Dit in verband met de invloed van licht, schaduw en wind. Het allerbelangrijkste is te weten of de huidige dakbedekking geschikt is voor een groendak én welke constructie je dak heeft om te bepalen wat de maximale belastbaarheid is. Je dak moet minimaal 60 kilo kunnen dragen. Dit kun je opvragen bij de architect of de aannemer die je huis heeft ontworpen of gebouwd. Is dat niet mogelijk -bijvoorbeeld omdat je huis al ouder is-, dan kun je het beste een constructieberekening laten maken. Die hebben wij nodig om samen met onze leverancier Optigrün de beste optie voor je dak te bepalen. Er zijn mogelijkheden voor een sedumdak eventueel lichtgewicht, natuurtuin dak of zelfs een hellend dak.”
Subsidie
Veel gemeenten geven subsidie voor het vergroenen van daken. André: “Soms kun je tot wel 30 euro per vierkante meter subsidie krijgen. Om te bezien wat er voor jou mogelijk is, adviseren we om zelf even navraag te doen bij de gemeente waar je woont. Dan weet je meteen wat de eisen zijn waar jouw dak aan moet voldoen. Als je bijvoorbeeld al een regenton hebt om water op te vangen, dan zijn er vaak weer meer mogelijkheden.”
Goed advies
Om uiteindelijk het dak te kunnen maken, inventariseren André en Job samen met hun collega’s vooraf de situatie ter plekke. Job: “We bekijken bijvoorbeeld hoe toegankelijk het dak is en hoe de conditie van het dak is. Als we bijvoorbeeld een kraan moeten gebruiken om bij het dak te kunnen, is dat iets om rekening mee te houden. Daarna meten we uiteraard het dak op en bekijken wat er op het dak staat. Denk daarbij aan een schoorsteen of een dakopbouw. Dan geven we advies met een bijpassende offerte. Daarbij houden we rekening met een vegetatievrije zone, want het sedum loopt in verband met de afwatering nooit tot de rand. De rand die open blijft, werken we af met bijvoorbeeld tegels of grind. Bij de realisatie van een groendak testen we ook altijd vooraf of het dak echt goed waterdicht is.”
sedum mix
Biodiversiteit sedum
Onderhoud
Natuurlijk vraagt ook een groendak enig onderhoud. André licht toe: “We hebben gecertificeerde hoveniers in dienst die hierin gespecialiseerd zijn. Zij komen drie keer per jaar het onkruid verwijderen, grind schoonmaken, het controleren en vrij maken van de hemelwaterinspectiepunten, de beplanting bemesten en het dak netjes maken. Zo bieden we je graag garantie op een goed groendak.”
Wil je ook een groen dak? Goed idee!
1. Vraag de architect of aannemer van je huis naar de constructie van je dak en het draagvermogen. Eventueel kunnen we je in contact brengen met een constructeur die een berekening voor je kan maken.

2. Informeer bij jouw gemeente of er mogelijkheden zijn voor een subsidie en wat daarvoor de eisen zijn.

3. Kijk op de website bij onze leverancier Optigrün welk systeem het meest geschikt is voor jouw schuur, garage of huis.

4. Neem contact met ons op voor een gedegen advies en eerlijke offerte.
groendak in het centrum van Breda
Groendak in centrum