www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
Bij bepaalde projecten komt alles samen. Draagt iedereen vanuit zijn vakmanschap, kennis en ervaring precies datgene bij wat nodig is om er echt iets speciaals van te maken. En als de voorbereiding en realisatie ook nog eens op een heel plezierige manier verloopt, dan is een trots gevoel over het eindresultaat zeker op zijn plaats. De binnentuin van de Abdijpoort in Berkel-Enschot is zo’n project.

Jurgen Smolders, bedrijfsleider bij Van Helvoirt Groenprojecten: “Projectontwikkelaar Heijmans vroeg Studio REDD voor het ontwerp van de binnentuin voor het nieuw te bouwen appartementencomplex Abdijpoort. Wij stapten in het bouwteam toen dit ontwerp klaar was en de tuin gerealiseerd moest worden. Samen hebben we er echt iets moois en speciaals van gemaakt.”
Historie Abdijpoort
Plek vol historie
De Abdijpoort is een schitterende plek vol historie. Het maakt onderdeel uit van Koningsoord, het nieuwe hart van Berkel-Enschot. Daar waar vroeger een nonnenklooster met tuin lag. Hier zijn de afgelopen jaren een winkelcentrum, gezondheidscentrum en kinderdagopvang gebouwd. Ook zijn er tal van woningen en appartementen gerealiseerd. Het appartementencomplex De Abdijpoort maakt hier onderdeel van uit. Bijna iedereen heeft vanuit het appartement zicht op de binnentuin. Een groot deel van de balkons ligt er zelfs direct aan. Om die reden koos projectontwikkelaar Heijmans bewust voor een onder architectuur aangelegde binnentuin.
Schetstekening Abdijpoort Studio REDD
Ontwerp
Studio REDD ontwierp een moderne vertaling van een traditionele kloostertuin. Tuinarchitect Daan Janssen vertelt enthousiast: “Abdijpoort voegt veel waarde toe aan Koningsoord en als je aan zo’n unieke ontwikkeling een bijdrage mag leveren, is dat natuurlijk erg leuk.” Volgens Daan maakt een goed ontworpen tuin het verschil tussen ergens wonen en je écht thuis voelen. “Wanneer wij werken aan een tuinontwerp voor onze opdrachtgevers, creëren we harmonie tussen architectuur, landschap en leefstijl. Daarom kozen we voor deze binnentuin een ingetogen en statige vormgeving en een weelderige beplanting. Dit zorgt voor een mooi contrast. Tussen de beplanting door lopen wandelpaden en op het pleintje -midden in het groen- staat een bijzondere boom. In deze informele ‘groene kamer’ is ruimte voor ontmoeting en komen fijne plekken om te zitten. Daarmee vormt de binnentuin na de realisatie een groene oase die mooi is om naar te kijken én waar bewoners rustig een boek lezen en een kop thee met elkaar kunnen drinken.”
Aanleg van binnentuin
Aanleg Abdijpoort Berkel-Enshot
Invulling en realisatie
Van Helvoirt Groenprojecten tekende voor de technische invulling en realisatie van dit ontwerp. Jurgen: “De praktische uitvoering, maakbaarheid en het onderhoud zijn daarbij belangrijk. Zeker omdat je ook rekening moet houden met het beschikbare budget. Vanuit ons vakmanschap hebben we slimme en werkbare oplossingen kunnen aanreiken. Want de praktijk is soms ook weerbarstig. In dit project hebben we bijvoorbeeld meegedacht over het optimaliseren van de afwatering. Daarnaast hebben we op een prettige manier de Vereniging van Eigenaren en daarmee bewoners weten te betrekken. Zij hebben met ons meegedacht bij de keuze van de beplanting en ze hebben een prachtige boom mee uitgezocht die op de ontmoetingsplek staat. Half november hebben we de beplanting aangebracht. De zorgvuldig gekozen beplanting kleurt straks mee met de seizoenen, waardoor er van het vroege voorjaar tot het late najaar altijd iets moois te zien is. De bloeiende planten zullen ook vlinders, bijen en vogels aantrekken. We zijn echt trots. Ook omdat iedereen zich met liefde voor het eindresultaat heeft ingezet.”
binnentuin-van-de-abdijpoort-in-berkel-enschot
Rob Claassen