www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
“We moeten alles aangrijpen om de natuur te helpen”, stellen projectleider Stefan Aarts en bedrijfsleider Jurgen Smolders. “Want de natuur heeft het moeilijk, vooral in binnensteden. Dat leidt ook tot problemen voor de mensen die in de steden wonen of werken. In de zomer is er sprake van opwarming en steeds hogere temperaturen, is er overlast door overvloedige regenval of juist weer verdroging. Wij zien dat het benutten van daken bij het oplossen van deze uitdagingen kansen biedt.”

Jurgen legt uit: “Veel binnensteden warmen zoals gezegd in de zomer flink op doordat de vele stenen de warmte vasthouden. Groene daken laten de temperatuur daadwerkelijk zakken. Steeds meer faciliteren we opdrachtgevers bij het groen maken van hun dak. Dat kan bij renovatie van panden en bij nieuwbouw. Als het gaat om nieuwbouw adviseren we in het bouwproces al rekening te houden met de wens om een groen dak te realiseren. Want deze daken vragen om een steviger constructie. Zeker als je ook de biodiversiteit wilt verhogen. Vaak worden er in een bestek bepaalde eisen gesteld. Wij zijn ervan overtuigd dat er vaak nog veel meer mogelijk is dan men in eerste instantie soms denkt. We denken graag in een vroegtijdig stadium mee. We hebben inmiddels de nodige kennis en ervaring opgedaan.”
Particuliere daktuin Knokke
Daktuin particulier Breda
particuliere daktuin Breda
Verhogen biodiversiteit
Stefan vult hem aan. “Als het gaat om het verhogen van de biodiversiteit op een groendak, kan dat vaak heel eenvoudig, bijvoorbeeld door een oude dakpan of tak te gebruiken waar insecten in kunnen kruipen. Of door kruidenvegetatie te gebruiken, waarbij je de sedum-daken inzaait met kruiden. Dat trekt vlinders, vogels en bijen aan én ziet er ook kleurrijk uit. Deze daken maken de stad mooier en werkt zoals gezegd verkoelend. Het maakt overigens niet uit hoe groot je dak is. Zelfs de kleinste daken lenen zich voor een groendak. Gezien de positieve effecten is er vaak ook een mogelijkheid tot subsidie om een dak te vergroenen. In Tilburg, Breda, Eindhoven en Den Bosch vergoedt de gemeente meestal 50 procent van de kosten. Het loont de moeite om dat te onderzoeken.”
Daktuin hotel Van der Valk
Daktuin Timmerhuis Rotterdam
Blauwe daken
Jurgen benoemt ook de kracht van blauwe daken. “In Nederland kampen we regelmatig met overvloedige regen, terwijl het op andere moment te droog is. Ook dit is in veel steden een serieus probleem. Daarvoor bieden we blauwe daken aan als oplossing. Dit type dak -met bijvoorbeeld retentiekratten- zorgt dat we water kunnen opvangen en hergebruiken. Ook dat biedt mogelijkheden om groen te laten groeien op of tegen gebouwen. Project Little C in Rotterdam is daarvan een mooi voorbeeld. Het zou mooi zijn als we onze daken meer benutten om de natuur een handje te helpen. Dat maakt echt verschil.”
Opbouw waterretentiekratten
Blauw dak Little C