www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
Een dreamteam. Gespecialiseerd in het onderhoud van particulieren tuinen. Goed in het fijnere werk, snoeien, oplossen van technische problemen én altijd gericht op een prettige samenwerking met klanten. Bovendien… hebben ze vooral heel veel plezier in hun werk. Op verzoek vertellen Frans van Turnhout en Bram de Gooijer over hun passie voor het vak.
Frans (38) maakte kennis met het hovenierswerk en Van Helvoirt Groenprojecten tijdens zijn vakantiebaantje in 1998. “Ik vond het echt leuk werk. Daarom koos ik voor de opleiding tot hovenier en deed ik ook mijn stage bij Van Helvoirt. Toen ik klaar was met de opleiding ben ik eerst bij een ander bedrijf gaan werken. Ik groeide en besloot om terug te keren naar Van Helvoirt. Hier kun je namelijk werken aan zulke mooie en grote projecten. Er is een enorme diversiteit aan klanten en tuinen. Na een jaar of vier, kreeg ik mijn eigen tuinen en projecten. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Ook omdat Bram en ik samen de planning doen van het onderhoud dat we plegen. We schakelen direct met klanten. Die directe lijntjes waarderen klanten. Als we iets nodig hebben, of het nu planten of kleine materialen zijn, bestellen we die zelf zodat we snel projecten af kunnen werken. Het is ontzettend fijn dat je dichtbij huis kunt werken bij een gezond bedrijf. Bovendien is het prettig om in een vaste samenstelling met Bram te werken. Hij kent ook alle projecten. We weten precies wat we aan elkaar hebben en hoeven elkaar niks uit te leggen. Doen allebei waar we goed in zijn. Ik ga echt elke dag met plezier naar mijn werk.”  
Frans van Turnhout en Bram de Gooijer
Bram (35) begon op zijn 18e ook met de opleiding tot hovenier. “Ik vond het leuk, maar koos toch voor een andere richting. Ik ging in militaire dienst en was als sergeant actief in de bewaking bij de luchtmacht. In 2008 nam ik afscheid en ging ik vrachtwagen rijden. Ik raakte echter werkeloos door de economische crisis destijds. Toen besloot ik alsnog mijn hoveniersopleiding af te maken en ging terug naar het mbo. Volgde eerst de opleiding op niveau 3, daarna niveau 4. Ik werkte vier dagen in de week bij Van Helvoirt en ging één dag naar school. Na het behalen van mijn diploma heb ik eerst een jaar in het onderhoud gewerkt en vervolgens twee jaar in de aanleg van tuinen. Toen de vaste maat van Frans vertrok, mocht ik zijn plaats innemen. Ik geniet van de samenwerking met Frans en ga elke dag met plezier naar mijn werk. Bovendien ben ik alsnog in de voetsporen getreden van mijn vader en opa. Ook zij zitten in het vak. Ik vind alle aspecten van het werk leuk. Ik geniet ervan om technische problemen op te lossen. Bijvoorbeeld als de techniek hapert bij een beregeningsinstallatie. Daarnaast worden Frans en ik vaak al bij de aanleg van een tuin betrokken. Wij mogen dan de beplanting aanbrengen, de klant leren kennen en wegwijs maken in zijn eigen nieuwe tuin. Met goed advies en vervolgens regelmatig een vaktechnische onderhoudsbeurt kan de tuin er jaren tegenaan. Met aandacht seizoenen vooruit! We hebben zoveel leuke klanten en afwisseling in ons werk. Het feit dat Frans en ik zo op één lijn zitten en we allebei kunnen doen waar we goed in zijn, maakt het helemaal geweldig.”
Complimenten
De vakmannen krijgen veel waardering van klanten. Bram: “Mensen vinden het prettig dat we met ze meedenken. We zijn pro-actief. Als de beregening niet werkt, is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk repareert. Na een dag kunnen planten al kapot gaan. Dat willen we ten alle tijden voorkomen.” Frans vult hem aan: “Mensen willen tegenwoordig steeds meer weten van de planten in hun tuin. Daar kunnen we ze alles over vertellen.” Ook krijgen ze veel complimenten over het snoeiwerk dat ze doen. Frans: “De kunst is eigenlijk dat je niet ziet dat er gesnoeid is. Snoeiwerk moet op peil zijn namelijk. Dat betekent ook dat hagen strak geschoren zijn, bemesting op schema ligt en zichtlijnen in beeld blijven. Dan zie je dat mensen daarvan genieten. Daar doen we het voor.”
Zwemmen
Op de vraag naar hun allerleukste herinnering aan hun werk tot nu toe, zijn de heren unaniem. “We hebben een klant met een zwembad. Hij had voor ons handdoeken klaar gelegd en gezegd dat we na het werk een duik mochten nemen. Dat was echt geweldig. Dan heb je eigenlijk het gevoel dat je vakantie hebt. Dan doen we eigenlijk nog steeds vakantiewerk!”


Bekijk hier het werk van Frans en Bram die met zorg en aandacht een particuliere tuin onderhouden.