www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
De afgelopen maanden lieten ons door de corona-crisis weer ervaren wat natuur in onze eigen omgeving betekent. Of misschien wel het ontbreken ervan. Bert van Helvoirt, directeur van Van Helvoirt Groenprojecten benadrukt graag de kracht van de natuur. En… hij maakt zich zorgen, want juist die natuur staat enorm onder druk.

“Corona heeft ons opnieuw laten zien hoe kwetsbaar we zijn. Bedenk dat de mens ook maar een soort is. Wat als er een andere variant komt op Corona? Wij kunnen als soort ook bedreigd raken. Wat ons als soort overkomt, overkomt ook andere soorten. Vroeger lagen continenten min of meer geïsoleerd van elkaar. Tegenwoordig transporteren we continu mensen en goederen over de hele wereld. Daarmee verspreiden binnen no time allerlei ziekten en exoten. Mede daardoor wordt 60% van de diersoorten met uitsterven bedreigd. Je kunt je niet voorstellen wat de impact daarvan is. En hoe snel het gaat. Dat geldt ook voor de klimaatverandering. We mogen inmiddels van alles weer. Maar de vraag is, moeten we alles nog wel willen wat we voorheen deden? 

Los van rat race
Corona heeft ons tijdelijk uit de vaste patronen gehaald. Ons laten zien dat we goed voor onszelf, elkaar en de natuur moeten zorgen. We waren even los van de rat race waarin we vastzaten. We ontdekten dat het ook anders kan. Opeens konden we wel op afstand met elkaar vergaderen. Bleek het wel mogelijk om niet die vele kilometers te rijden. Dat had een positieve impact. Onze CO2 uitstoot reduceerde binnen een mum van tijd. Naar mijn overtuiging loont het de moeite om te investeren in nieuwe online vormen van overleg en samenwerken, waarbij we de sociale component toevoegen die mensen gemist hebben.
Zwemmen in zwemvijver
Kracht van natuur
Herontdekken
Wat ook mooi is, is dat we onze eigen tuin en natuurlijke leefomgeving hebben herontdekt. We zijn weer gaan wandelen in de bossen. Hebben uitgebreid gefietst in onze eigen omgeving. Ook hebben we volop geïnvesteerd in onze tuinen. Laat dit een nieuw begin zijn om de natuur weer meer toe te laten in ons leven. Het zou goed zijn als we de ideale werkplek buiten kunnen ontwikkelen. We investeren in een spannende, groene sport- en speelomgeving voor onze kinderen en onszelf. We meer kennis opdoen over planten, struiken en bomen en dat delen met onze kinderen. Hoe leuk is om ze hen met een moestuin bewust te maken hoe groenten en fruit groeien? We zijn onderdeel van het natuurlijke systeem. Daar kunnen we ook heel veel van leren. Een mooie inspiratiebron én gewoon een fijne omgeving om in te zijn. En onze passie is om samen met onze klanten te bedenken hoe dat eruit kan zien, het dan ook werkelijk te realiseren (aanleg) en te zorgen dat het daarna zich doorontwikkelt (onderhoud).

Oplossingen veranderend klimaat
Dat geldt ook voor het bedenken van oplossingen om de impact van ons veranderende klimaat te keren. Want ook dat vormt de komende tijd een grote uitdaging. Enerzijds zal de overheid met nieuwe wetgeving komen en investeren in slimme oplossingen in onze gezamenlijke buitenruimte. Tegelijkertijd zullen we zelf oplossingen moeten toepassen om de temperatuur aangenaam te houden en een antwoord te hebben op droogte en overvloedige regenval. Extra groen, nieuwe beplantingsvormen- en plannen, bodemverbetering en het aanleggen van waterbuffers met bijvoorbeeld retentiedaken gaan hierbij het verschil maken. Ook daar hebben we als Van Helvoirt volop ervaring mee. Ik weet zeker dat we mensen kunnen verrassen met de mogelijkheden die er zijn. We moeten wel in actie komen, want we hebben geen tijd te verliezen om de natuur – en daarmee ook onszelf- te redden.”
Hilvarenbeek beplantingsconcept
Green-to-colour