www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Daktuinen in hartje IJsselstein

Daktuinen in hartje IJsselstein

TUINEN OP HOOGTE 
Bij de aanleg van daktuinen zijn er altijd veel factoren om rekening mee te houden. Wat kan je allemaal op het dak kwijt? Wat kan het dak maximaal dragen? Is er al afwatering? Zeker bij bestaande bouw kan je nog voor verrassingen komen te staan die de aanleg van een daktuin opeens complexer maken.

Bij de daktuinen in IJsselstein was de situatie anders. Er werden zes nieuwe penthouses gerealiseerd, ieder met een buitenruimte van ongeveer 200 vierkante meter. En omdat het om nieuwbouw ging, kon je verrassingen voorkomen.

Al in het voortraject zaten wij bij projectontwikkelaar Artica aan tafel om mee te denken over de inrichting van de tuinen en de benodigde voorzieningen. Voor alle zes de daktuinen hebben we een basisontwerp gemaakt. Dit is vervolgens naar de bouwer, Bouwbedrijf van Schijndel, gegaan zodat het meegenomen kon worden in het totaalpakket voor de aanleg van de penthouses.

MAATWERK PER TUIN 
Een tuin moet iets eigens zijn, waar je je prettig voelt en kan ontspannen. Maar, iedereen heeft andere wensen voor een tuin. En daktuinen vormen daar geen uitzondering op. Daarom hadden de bewoners de mogelijkheid om, vanuit het basisontwerp, de daktuinen helemaal op maat te laten maken. En dit is ook gebeurt: voor alle zes de daktuinen is een ander ontwerp gemaakt, ieder volledig naar wens van de bewoners.

Als basis zijn de erfafscheidingen, paden en terrassen van de daktuinen aangelegd. De erfafscheidingen tussen de verschillende daktuinen bestaat uit verhoogde houten bloembakken met gaashekwerk voorzien van groenblijvende klimplanten. Ook is de watervoorziening hiervoor als basis meegenomen. Iedere tuin is door middel van een individuele druppelleiding voorzien van een constante watervoorziening

Vervolgens hebben we in de verschillende tuinen onder andere watertafels, vijverpartijen en plantenbakken geplaatst. Iedere daktuin heeft zijn eigen specifieke hoogwaardige details, wat er voor zorgt dat iedere tuin een aparte belevenis is voor de bewoners.

ÉÉN AANSPREEKPUNT VOOR DE BEWONERS 
Door de samenwerking met Bouwbedrijf van Schijndel konden we één aanspreekpunt bieden voor vragen vanuit de bewoners. Wij hebben de ontwerpen voor de verschillende tuinen verzorgd en in de uitvoer was Bouwbedrijf van Schijndel het aanspreekpunt. Zo kon Bouwbedrijf van Schijndel ook de garantie op het totaal bieden en eenvormigheid garanderen.

UITDAGINGEN
De locatie van de penthouses vormde een uitdaging. Alle materialen voor de daktuinen moesten natuurlijk ‘om hoog’. Maar het was niet mogelijk om permanent een hijskraan in het centrum van IJsselstein te laten staan. Dit vroeg de nodige afstemming in de logistiek. Ook was bij de winkelpanden die onder het appartementencomplex lagen al gestart met de afbouw. Voor de winkeliers was het niet prettig als er permanent vrachtwagens voor de deur stonden, dus moest het aantal transportbewegingen geminimaliseerd worden.

Maar ook buiten het transport om vormt de aanleg van een daktuin een uitdaging. Het plaatsen van hoge en zware elementen zoals bomen en struiken is niet altijd mogelijk. In IJsselstein was de uitdaging om wel geborgenheid te creëren zonder dat er te veel druk op de constructie kwam te staan. Maar ook hier zijn passende oplossingen voor gevonden.

GOEDE SAMENWERKING, MOOI RESULTAAT!
Door de driehoeks-samenwerking tussen Artica, Bouwbedrijf van Schijndel en Van Helvoirt Groenprojecten genieten de bewoners nu ieder van een op maat gemaakte daktuin. Door de vroegtijdige samenwerking hebben we het plan goed uit kunnen denken en liggen er nu zes daktuinen met ieder een volledig eigen karakter. Een mooi resultaat!