www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Studieavond bestrijding eikenprocessierups met Heem

Studieavond bestrijding eikenprocessierups met Heem

Op 28 februari organiseren we een studieavond over de bestrijding van eikenprocessierupsen door gebruik te maken van Heem. U bent hiervoor van harte uitgenodigd!

Ook het afgelopen jaar is er weer veel overlast geweest van de Eikenprocessierups (EPR). Het reactief bestrijden van EPR brengt medewerkers in oncomfortabele, zo niet onveilige situaties bij het wegzuigen of wegbranden van de nesten. Daarnaast zijn er vaak chemicaliën bij nodig of de inzet van machines. Een andere vorm van bestrijding van de eikenprocessierups is daarom welkom.

Het op andere wijze beheren van akkerranden, waarbij meer kruidenrijke vegetatie wordt gebruikt, heeft voor de boeren in de akkerbouw de plaagdruk op de akkers verminderd. De kruidenrijke vegetaties boden onderdak aan natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Dit principe kan ook worden toegepast bij het bestrijden van de EPR. In Brabant en Gelderland zijn hier de eerste experimenten al mee uitgevoerd.Hierbij is Heem gebruikt, een mengsel van inheemse bloemen en kruiden.

Op 28 februari organiseren we een bijeenkomst om deze experimenten en de gedachtegang erachter te delen. Een interessante avond, voor zowel gemeenten, waterschappen als beheerders van golfterreinen of natuurgebieden.

  • 19.00: Inloop
  • 19.30: Welkom en introductie door Bert van Helvoirt
  • 19.45: Lezing Gert-Jan Koopman over Heem en bestrijding van de eikenprocessierups met inzet van Heem.
  • 20.30: Pauze
  • 20.45: Lezing Vlinderstichting over de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en het belang van biodiversiteit.
  • 21.30: Tijd voor vragen. Daarna napraten onder het genot van een borrel
  • 22.00: Einde
  • Wanneer: 28 februari, van 19:30 tot 22:00
  • Waar: : Kantoor Van Helvoirt Groenprojecten, Oisterwijksebaan 8A, 5056 RD Berkel-Enschot
  • Deelname is kosteloos, maar gelieve u wel van tevoren aan te melden bij Jasperina Venema via: jasperinavenema@vanhelvoirtgroenprojecten.nl
Delen van dit bericht met andere geïnteresseerden wordt uiteraard gewaardeerd.
Hopelijk zien we u de 28e!

Foto: Luc Hoogenstein ©