www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

Hoe blijft mijn monumentale boom veilig en gezond?

Hoe blijft mijn monumentale boom veilig en gezond?

Een monumentale boom is een schitterend gezicht. Een imposante verschijning van soms honderden jaren oud. En monumentale bomen kunnen vaak nog jaren mee. Maar hoe blijft een monumentale boom veilig en gezond? Met deze vijf stappen blijft uw monumentale boom nog lang veilig en gezond!

1.  Stel een plan van aanpak op
Het veilig en gezond houden van een monumentale boom begint het bij het opstellen van een plan. Het opstellen van het plan start met een VTA- inspectie, ofwel Visual Tree Assessment. Deze wordt door een expert uitgevoerd. Er wordt gekeken naar de conditie van de boom. Is de boom gezond? Zijn er zwakke plekken zichtbaar die de boom mogelijk onveilig maken?

Ook wordt er gekeken naar ontwikkelingen rondom de boom die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je boom. Denk aan de aanleg van verhardingen, grondwaterschommelingen of misschien wel bouwplannen. Dit wordt opgenomen in het plan van aanpak, wat de leidraad vormt voor een gezond behoud van uw monumentale boom. 

2.  Voer gerichte werkzaamheden uit
In de regel geldt, hoe minder je doet, hoe beter voor de boom. Voer daarom aan een monumentale boom alleen gerichte werkzaamheden uit die de levensverwachting verhogen. Snoei bijvoorbeeld alleen als er sprake is van een verhoogd veiligheidsrisico. Zo hoeft de boom geen onnodige energie te steken in het herstellen van de snoeiwond en hergroei van takken.

3.  Zorg voor stabiele omgevingsfactoren
Om oud te worden hebben bomen een stabiele omgeving nodig. De omstandigheden op de groeiplaats van een monumentale boom moeten niet te veel schommelen. Vermijd bijvoorbeeld het opbrengen van kunstmest of organisch materiaal wat van andere plekken dan de groeiplaats van de boom komt. Beperk ook het verwijderen van bladeren onder monumentale bomen tot een minimum. Het verwijderen van bladstrooisel kan parasitaire schimmelsoorten bevorderen die wortelziekten veroorzaken doordat hun natuurlijke concurrenten worden onderdrukt.

Ook schommelingen in de grondwaterstand, het aanbrengen van verhardingen rond de boom en bouw of graafwerkzaamheden zijn factoren die de gezondheid van de boom kunnen beïnvloeden. Door dit zoveel mogelijk te vermijden blijft uw boom langer gezond en veilig.

4.  Laat regelmatig een controle uitvoeren
Een boom ontwikkelt zich altijd door. Daardoor kan een boom er over een jaar weer heel anders bij staan dan nu. Een periodieke controle door een specialist is nodig om na te gaan of de situatie veranderd is. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld de bladafzetting, zwamaantastingen en zwakke takken. Aan de hand van de controle wordt vervolgens gekeken of het nodig is om maatregelen uit te voeren of het plan van aanpak bij te stellen.

5.  Voorlichting
Een monumentale boom is vaak een bepalend gezicht in de omgeving waar veel mensen waarde aan hechten. Maar hoe zo’n boom gegroeid is, wat voor functie deze vervuld voor allerlei dieren en wat er nodig is om hem mooi, veilig en gezond te houden weet men vaak niet. Vergeet daarom niet dat voorlichting eveneens belangrijk is. Zo houdt u niet alleen uw boom gezond en veilig maar ook draagvlak voor het behoud van de boom!

Wij helpen u graag uw monumentale boom veilig en gezond te houden!

Bij Van Helvoirt Groenprojecten hebben we ruime ervaring met het gezond en veilig houden van monumentale bomen. Onze gecertificeerde boom technisch adviseurs kunnen jou helpen met het oplossen van al jouw boomvraagstukken. Vervolgens kunnen we de verzorging van uw boom op ons nemen. 
Een van de (boom)kronen op ons werk is de verkiezing van de Heksenboom uit Bladel als ‘Boom van het jaar’. Wij verzorgen sinds 2017 het onderhoud aan de monumentale bomen in de gemeente Bladel. Het is voor ons extra speciaal dat één van deze bomen gewaardeerd is met deze prijs.

Wilt u meer weten over het behoud van monumentale bomen of een keer met ons van gedachten wisselen over uw monumentale boom? Neem dan contact met ons op, een van onze adviseurs denkt graag met u mee!