www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

“Nestkasten zijn de start op weg naar groenere bedrijventerreinen”

“Nestkasten zijn de start op weg naar groenere bedrijventerreinen”

Op bedrijvenpark Kraaiven hebben Vivisol, Vitaal Kraaiven en Vossenberg, Stichting MOED en Van Helvoirt Groenprojecten symbolisch de eerste nestkast voor koolmezen opgehangen. Het helpt tegen de eikenprocessierups, maar is als actie binnen de Green Deal ook een opmaat naar de vergroening van de Tilburgse bedrijvenparken Kraaiven en Vossenberg. 

Eva Janssen-Buijsen en Rudy de Graaf (Vivisol), Nicole van Hoof (MOED), Christel Tax-Gloudemans (namens Vitaal Kraaiven en Vossenberg) en Bert van Helvoirt (Van Helvoirt Groenprojecten) spreken over de aanleiding en de verdere plannen binnen de Green Deal.

Vivisol als pionier
Dat juist bij Vivisol de eerste nestkasten worden opgehangen, is niet vreemd. Eva: “Duurzaamheid is een pijler binnen onze visie en we hebben ook een taskforce duurzaamheid. Daarnaast stimuleren we onze medewerkers om tijdens de lunch te gaan wandelen in het bos achter het bedrijventerrein, maar afgelopen voorjaar en zomer kwamen ze regelmatig terug met klachten door de eikenprocessierups.”

Rudy vervolgt: “We zijn uiteindelijk gewoon bewoners van het bedrijventerrein en gebruikers van de omgeving. Als we dan kunnen helpen om het hier leefbaarder te maken, dan doen we dat graag. Toen er een initiatief kwam vanuit de Green Deal om nestkasten voor koolmezen op te hangen tegen de processierups, hebben we dat dus met beide handen aangegrepen.”

Vergroening binnen de Green Deal
De bloemzaden die worden uitgedeeld, spelen volgens Nicole ook een grote rol: “Daarmee trek je ook andere natuurlijke vijanden van de rups aan, zoals sluipwespen. En het mooie is dat bedrijven dat ook op hun eigen terrein kunnen zaaien.” Om koolmezen aan te trekken, is het wel belangrijk het gebied verder te vergroenen. Bert: “Je moet als koolmees het hele jaar door een habitat hebben, zonder dat je wegwaait of opgegeten wordt door een roofvogel als je jouw huis uit komt. Meer groen helpt daarbij.”

Volgens Nicole past die vergroening goed bij de ambitie van de Green Deal: “De nestkasten en bloemzaden zijn voor ons een opmaat naar het vergroenen van de bedrijventerreinen. Het verbetert de luchtkwaliteit, werkt tegen hittestress en zorgt voor wateropvang en meer biodiversiteit. Kortom, een groenere omgeving waar medewerkers van kunnen genieten en die ook gezonder is.”

Ondersteuning bij vergroening
Een groenere omgeving is ook goed voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers op de bedrijvenparken. Bert: “Wij zijn onderdeel van de natuur en hebben net als vogels groen nodig. Dat zijn we de afgelopen 50 jaar vergeten. Nu lopen jullie het bos in tijdens de pauze, maar hoe gaaf zou het zijn als medewerkers van andere bedrijven die niet dicht bij het bos zitten ook een groen ommetje kunnen maken op het bedrijventerrein?”

Bedrijven kunnen hier zelf ook een bijdrage aan leveren, en Nicole benadrukt daarbij het belang van samenwerking: “We doen dingen op het hele bedrijvenpark, maar willen graag dat bedrijven op hun eigen terrein daarbij aansluiten. Toch kan vergroening voor bedrijven best ver van hun bed zijn. Daarom kunnen zij vanuit de Green Deal ondersteuning krijgen.”

Een frisse blik op de omgeving
Eva en Rudy benadrukken de toegevoegde waarde van ondersteuning van buitenaf. Eva: “Je kijkt door een bedrijfsbril naar je omgeving. Het is goed als iemand anders dan eens een rondje met je loopt en constateert dat het best groener kan. Het opent je ogen voor dingen die je niet meer ziet.” Rudy geeft aan dat je zelf vaak ook kennis mist: “Daarom komt een externe partij een nulmeting doen om te kijken hoe duurzaam we al zijn en op basis daarvan acties op te zetten.”

Toch blijft het vergroenen volgens Christel soms zoeken naar een goede balans tussen verschillende functies: “We willen aantrekkelijke bedrijvenparken die een mooi visitekaartje vormen en waarop je duurzaam, veilig én goed kunt ondernemen. Voldoende parkeerplaatsen is dan bijvoorbeeld ook cruciaal. Je moet dan met slimme ideeën komen om functies te combineren.” Bert geeft daar een voorbeeld van: “Het is fijn als je auto in de schaduw staat, en dat kan prima met bomen of grote struiken. Je kunt zo makkelijk een prettige leefomgeving creëren. Dat is goed voor jezelf, maar ook voor de natuur.”

De volgende stap
Iedereen is het erover eens dat er nog wel veel werk te verzetten is voordat het zo ver is op de bedrijventerreinen. De nestkasten zijn daar een mooie eerste stap voor. Toch kan het nog veel erger, besluit Rudy: “Als onze Italiaanse collega’s hier komen zeggen ze dat ze een villapark in rijden. Zo slecht doen we het dus nog niet!”