www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

Monumentale uitgeputte beuk in Vught tóch van de dood gered!

Monumentale uitgeputte beuk in Vught tóch van de dood gered!

In samenwerking met boomadviseur Roel Vermeulen mochten wij in opdracht voor Gemeente Vught voor een meer dan honderd jaar oude beuk een groeiplaatsverbetering toepassen.
Een door zon en droogte aangetaste monumentale bruine beuk in de Grote Zeeheldenbuurt in Vught kan er voorlopig weer minstens 25 jaar tegenaan. Terwijl lange tijd kap dreigde.

De boom, die door een aantal spitsvondige maatregelen min of meer gered is van een snelle ondergang, vormt straks de eyecatcher van een nog verder in te richten parkje. De betreffende groenvoorziening grenst aan een nieuwbouwproject van woonstichting Charlotte van Beuningen dat binnenkort wordt opgeleverd.

Daar staat-ie dan, op de hoek van de Esschestraat en Maarten Trompstraat. Een circa twintig meter hoge bruine beuk, méér dan een eeuw oud, zucht en kreunt. De boom ziet er aan één zijde behoorlijk gehavend uit. Kappen die handel, zouden sommige pessimistisch gestemde boomdeskundigen misschien zeggen. Maar nee, gelukkig heeft zich nog net op tijd een reddingsplan aangediend. 

"De wortels van de beuk zijn gezond, dat was prettig om te constate­ren. Maar de grond is door een ernstig tekort aan voedings­stof­fen zo goed als uitgeput" vertelt boomadviseur Roel Vermeulen. 

Te veel zon?
"Afgelopen najaar heb ik hier uitvoerig onderzoek verricht”, vertelt boomadviseur Roel Vermeulen van het gelijknamige bedrijf uit Zeeland. "De wortels van de beuk zijn gezond, dat was prettig om te constateren. Maar de grond is door een ernstig tekort aan voedingsstoffen zo goed als uitgeput. Deze reus is daardoor in de schrale bodem aan het ‘stofhappen’ geslagen. Een andere constatering was dat de half uitgedroogde boom veel last ondervindt van de zon, die in feite vrij spel heeft. Nu wil het geval dat beuken juist behoorlijk gevoelig zijn voor een overmatige blootstelling aan zonnestralen.”

Een tweede exemplaar
In het verleden maakte de bewuste beuk samen met een tweede vrijwel identieke exemplaar, dat aan de straatzijde een soort ‘rugdekking’ bood tegen de verzengende invloed van de zon, deel uit van het plein van basisschool De Globe. De school is inmiddels al lang gesloopt, en de arme ‘bloedverwant’ geveld.

Aan uitvoerder Van Helvoirt Groenprojecten uit Berkel-Enschot de eer om het stoere monument van een wisse dood te redden. Rondom de beuk is met behulp van een grondzuigmachine een grote cirkel gerealiseerd, waarna het weggezogen (geelkleurige) zand is vervangen door ruim vijftig kuub aan voedzame grond.

Om de ringvormige groeiplaats af te bakenen zijn stamdelen van een eik gebruikt, en is verder de hele cirkel voorzien van organische (hout)snippers. Maar de meest opvallende ingreep is dat tegen de kwetsbare bast van de beuk tien kastanjehouten palen zijn geplaatst. 

"In bepaalde opzichten zijn bomen te vergelij­ken met mensen: een oude man kun je door een ingreep ook niet zomaar omtoveren in een jonge adonis", vertelt Roel Vermeulen. 

Levensverwachting van de beuk
Staalkabels met een beschermingslaag houden de boel bij elkaar. „De palen dienen uiteraard ter bescherming tegen de zon. Toegegeven, het kleurverschil oogt niet fraai. Ach, over een jaartje is dat probleem door alle weersinvloeden waarschijnlijk al verholpen. Door deze operatie mag je gerust zeggen dat de levensverwachting van de boom met minstens een kwart eeuw verlengd is. Méér kan en mag ik niet toezeggen. In bepaalde opzichten zijn bomen te vergelijken met mensen: een oude man kun je door een ingreep ook niet zomaar omtoveren in een jonge adonis”, aldus Vermeulen.

Journalist Chris Korsten, Bron: Brabants Dagblad