www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
Luuk Kops is sinds begin vorig jaar de ontwerper bij Van Helvoirt. Hij nam het stokje over van Joppe van der Horst, die na tien jaar helemaal voor zichzelf werkt én op freelance basis beschikbaar blijft. Pleun Nooren leerde de afgelopen maanden de kneepjes van het vak tijdens haar stage bij Van Helvoirt.
Joppe: “Eigenlijk heb ik -in de tien jaar die ik bij Van Helvoirt werkte- het proces van potlood tot digitaal ontwerp gerealiseerd. Een mooi en leerzaam proces om te doorlopen. Projecten waar ik trots op ben zijn de daktuinen die ik heb mogen ontwerpen. Dat vraagt veel technische kennis. Ook de binnentuinen bij het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis waren bijzonder om te ontwerpen. Daarbij verbind je groen en gezondheid met elkaar. Als ik daar nu kom, ben ik echt trots dat ik dat heb ontworpen.”
Luuk Kops ontwerper
Volgende stap
Zijn opvolger plukte Joppe destijds letterlijk van school. “Ik zag zijn potentie en heb hem snel zien ontwikkelen. Hij gaat nu de volgende technische fase uitrollen bij Van Helvoirt met 3D ontwerpen. Daarmee brengt hij de ontwerpen weer naar een hoger plan. We hebben met veel plezier samengewerkt. We zijn beiden gegroeid en nu is het voor ons allebei tijd voor de volgende stap. Al weet ik zeker dat we elkaar blijven opzoeken.”
Handen vies gemaakt
Luuk: “Ik heb het geluk gehad om een jaar lang te mogen leren van Joppe. Hij beschikt over vakmanschap. Bij Van Helvoirt past een ontwerper die zijn handen heeft vies gemaakt. Daardoor weet je hoe je de inrichting van de buitenruimte echt beter maakt. Let je op andere dingen en maak je de juiste keuzes, die de klant waardeert. We begrijpen ook hoe we ons ontwerp zo moeten maken dat onze collega’s het goed kunnen aanleggen. Dat betekent dat je goed moet kunnen luisteren en kijken én technisch onderlegd moet zijn. Zowel Joppe als ik verstaan die kunst. We zitten echt op één lijn en hebben daarbij onze eigen manier van werken en eigen stijl. Natuurlijk ga ik nu meer het voortouw nemen binnen Van Helvoirt, maar we gaan vast en zeker regelmatig sparren over projecten.”

Inmiddels heeft Luuk ook al heel wat bijzondere ontwerpen op zijn naam staan. “Ik heb voor Little C in Rotterdam het technisch ontwerp gemaakt voor het dek van de daktuin. Het is geweldig om dan van een internationaal geroemde landschapsarchitect, waarmee we binnen dit project samenwerkte, een compliment te krijgen. Eigenlijk is elke vraag, tuin of project weer anders en daarmee een uitdaging. Het is steeds een puzzel die je samen met de opdrachtgever legt. Ik geniet ervan als dit vanzelf gaat en elk puzzelstukje gelijk raak is.”
Luuk Kops en Pleun Nooren
Anders naar groen kijken
Pleun loopt stage bij Van Helvoirt en leerde zowel van Joppe als Luuk. “Ik studeer Urban Design en weet nog niet precies welke kant ik uit wil. Ik heb wel een duidelijke focus op groen. Bij Van Helvoirt heb ik geleerd om snel te schakelen. In mijn studie en mijn vak werk je jarenlang aan één project. Hier werk je aan diverse opdrachten en projecten tegelijkertijd. Ik kijk nu echt anders naar groen. In plaats van enkel bomen in te passen, kijk ik nu hoe ik de omgeving voor mensen daadwerkelijk groener kan maken, zodat zij dit ook dagelijks ervaren. Dat lijkt meer op landschapsarchitectuur. Wellicht ga ik me daar in de toekomst wel op richten. Nu eerst zomervakantie en daarna begin ik aan mijn laatste stage en eindexamen. Ook weer een mooie uitdaging!”