www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
‘Maak kennis met je circulaire leefomgeving van de toekomst’. Met deze boodschap presenteert Biobased Creations samen met Van Helvoirt Groenprojecten en ruim andere 100 pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen The Exploded View Beyond Building tijdens de Dutch Design Week, die deze week plaats vindt in Eindhoven.

Het doel van de expositie is om ontwerpers, bouwers én bewoners na te laten denken over de toekomst. Hoe ziet jouw huis er in de toekomst uit? En wat vind jij echt belangrijk als het gaat om wonen? “In feite is het ook een levende tentoonstelling in de vorm van een huis dat volledig bestaat uit biobased materialen, circulaire bouwmethoden en verhalen over de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is. Dit huis en de tuintjes erom heen prikkelt al je zintuigen en toont je de circulaire toekomst” vertelt Bert van Helvoirt, directeur van Van Helvoirt Groenprojecten. “We tonen de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. Materialen van vandaag, morgen en overmorgen. Als Van Helvoirt hebben wij de drie tuinen rondom Exploded View Beyond Building ontwikkeld en aangelegd.” 
Making of Exploded view
Exploded View circulair
Tuinen
Bert vervolgt: “Elke tuin toont de relatie tussen het land en de circulaire bouw. Van grondsanering tot bouwmaterialen. Ze vormen een palet aan oplossingen voor de duurzame en gezonde leefomgeving van de toekomst. De Blauwe Tuin toont de natte vezel gewassen. Deze gewassen vormen duurzame bouwmaterialen van de toekomst en zijn tegelijkertijd een oplossing voor het redden van onze veengronden en een nieuwe vorm van inkomsten voor de agrarische sector. De Rode Tuin toont de kracht van de zuiverende werking van Fytoremediatieve planten. Een belangrijke oplossing voor verontreinigende grond en het vergroten van de biodiversiteit in de steden. De Groene Tuin toont de veelzijdigheid van vezelhennep als ideaal circulair bouwmateriaal.”
Kurk retentiekratten en houten stap stenen
biobased materialen
Mooi experiment
Bert legt uit waarom Van Helvoirt meedoet aan dit project. “In feite is dit voor ons ook een mooi experiment. Vanuit de dagelijkse praktijk met het ontwikkelen en realiseren van daktuinen hebben we al volop ervaring met het creëren van alternatieve bodems waarop planten kunnen groeien en we tegelijkertijd water vasthouden. We kennen ook de zuiverende kracht van planten. Dit ging weer een stap verder. Deelname aan dit project daagt daarmee ook onze medewerkers uit. Bovendien is het ontzettend leuk om hier met andere pioniers aan te werken. Dat is ook de kracht van de Dutch Design Week. Ons team van specialisten leert nieuwe mensen kennen, die je anders niet zo snel ontmoet. En zelf betrek je ook weer anderen, die een steentje kunnen bijdragen om het project te laten slagen.”
Zo vroeg Bert de studenten Boy Groeneveld, Jurre Nouws, Daan Kroon, Axel Eijnden en Mathijs van der Putten van Curio Urban Green Development en Tuin Park en Landschap uit Breda om te helpen bij de aanleg van de tuinen in Eindhoven. “Voor hen een mooie ervaring om zich te ontwikkelen en specialiseren in de richting implementatie en uitvoering van circulaire concepten. Voor ons een mooie kans om kennis te maken met jong talent.”
Exploded view in the making
Studenten van Curio aan het werk bij Exploded View
Bezoek The Exploded View Beyond Building!
Ben jij geïnteresseerd in de specifieke verhalen achter de thema’s en de materialen die je in het huis terugziet? Gedurende de Dutch Design Week 2021 zijn er storytellers aanwezig die je meenemen in de nieuwe wereld van circulair bouwen en geven antwoord op al je vragen. Ontdek jij liever zelf het huis? Dat is ook geen probleem. Alle kamers en materialen zijn voorzien van een QR-code. Even scannen en je hebt alle achtergrondinformatie bij de hand. Zo kun je alles op je gemak bekijken en eventueel zelfs thuis terugzoeken. Het biobased huis is ook digitaal te bezoeken. Je kunt online een complete tour door het huis volgen.

Meer info
Bekijk het gehele programma.