www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
Als je kinderen leert hoe belangrijk de natuur is én ze laat ervaren hoe leuk het onderhoud is, dan worden het ambassadeurs voor de toekomst. Een mini voedselbos is een geweldige manier om dit voor kinderen mogelijk te maken. Jasperina Venema, adviseur bij Van Helvoirt Groenprojecten legt uit op welke manier het bedrijf dit initiatief oppakt in de praktijk.

“In feite willen we leren door zelf te doen. We treffen nu de voorbereidingen met een groep collega’s en hun kinderen voor de aanleg van een mini voedselbos. Dat mini voedselbos gaat deel uitmaken van het voedselbos wat we deze winter gaan aanleggen, naast ons bedrijf. Daar ligt een hectare die we vroeger gebruikten als boomkwekerij.
Voedselbos en eetbare tuin
Onze collega’s André Pigmans en Richard Smulders volgden al een speciale opleiding bij de IVN om een Tiny Forest aan te leggen, een concept van IVN. Zelf volgde ik onlangs een opleiding over het ontwerpen van voedselbossen en permacultuur (een ecologisch duurzame ontwerpmethode). Daardoor heb ik ook nieuwe kennis opgedaan over de aanleg en bodem van voedselbossen. Leuk om met deze kennis een minivoedselbos aan te leggen, speciaal voor kinderen.”

Jasperina vervolgt: “We zien een duidelijke trend als het gaat om eetbare tuinen. Dit sluit daar precies op aan. Een voedselbos laat je echt duurzamer denken en als je klein begint kun je over 25 jaar heel veel oogsten. Dat maakt dat de kinderen van nu over 25 jaar met hun kinderen door dat bos lopen en hun verhalen delen over hun ervaringen nu. Door de juiste keuzes te maken in de beplanting, kan het mini-voedselbos jarenlang blijven bestaan en blijft het een bos met oogst op plukhoogte voor kinderen.”
Vitaliteit
Op zaterdag werken de professionals van Van Helvoirt met hun kinderen als vrijwilliger in het mini voedselbos in wording. “Iedereen heeft een andere rol in deze tuin. En dat kan een hele andere rol zijn, dan in het dagelijks werk. Ook dat is geweldig om te zien. Iedereen mag hier experimenteren en leren. Een mooie manier van pionieren met de natuur die we op een later moment willen benutten. Nu genieten onze collega’s van het verplaatsen en rooien van bomen en het aanleggen van een vuurplaats om te vergaderen. Eigenlijk een hele simpele plek die bijdraagt aan het vergroten van de vitaliteit en de onderlinge verstandhouding van onze mensen. Het is mooi om te zien hoeveel collega’s gewoon komen op hun vrije dag. Het is echt leuk om op een heel andere manier samen iets tot stand te brengen!”
Sociale innovatie
Praktijklocatie opleidingen
Met het ontwikkelen van het voedselbos wil Van Helvoirt ook heel graag een praktijklocatie ontwikkelen voor een opleiding tot assistent Zorghovenier en assistent Voedselteelt die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen biedt. “Als je meewerkt bij de aanleg of onderhoud van tuinen bij zorginstellingen moet je rekening kunnen houden met de cliënten die daar wonen en leven. Juist deze mensen voelen dat goed aan en bieden we graag kansen om in ons vak aan de slag te gaan. Zo functioneert dit voedselbos op meerdere manier als inspiratiebron.”