www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.
De meeste mensen willen graag dat hun tuin opgeruimd en netjes de winter ingaat. Richard Smulders en Ron Schilders zijn dagelijks druk in de weer om dat voor klanten goed te regelen. Richard gaat als hovenier op pad, Ron stuurt als projectleider de hoveniers aan.

Richard: “Als je je tuin leuk en goed hebt laten aanleggen, dan biedt elke jaargetijde iets anders. In de herfst geniet je dan bijvoorbeeld van vruchten en najaarsbloemen, vanaf december weer van een winters landschap.” Hij ziet dat de ene eigenaar graag het hele jaar zijn tuin netjes wil houden. “De andere wil dat we twee à drie keer per jaar langs komen. Dan is het iets meer werk om de tuin winter klaar te maken. Wij houden graag rekening met ieders wensen.”
Knippen vaste planten
Knippen winterbeurt
Ron vult hem aan. “De ene klant houdt van een opgeruimde en netjes aangeharkte tuin. De ander vindt het juist fijn als het blad blijft liggen. Dat laatste maakt het voor egels, muisjes en insecten wel aantrekkelijker. En zorgt ook voor een rijk bodemleven en meer biodiversiteit. Dat is goed voor de natuur.” Richard: “We spelen zoals gezegd het liefst in op de wensen van onze klanten. We merken dat mensen steeds meer open staan voor een andere manier van tuinonderhoud. Als ze toch graag een opgeruimde tuin hebben, dan harken we de blaadjes gericht naar één of meerdere plekken in de tuin. Zo ligt het blad iets minder in het zicht en helpen de dieren ons met het opruimen en verwerken van het tuinafval. Als we dan na de winter de tuin weer voorbereiden op het groeiseizoen, is de bodem er helemaal klaar voor en takken en blaadjes weer volop groeien.”

Eerst staan nu de wintermaanden voor de deur. Richard: “Ook in dit jaargetijde is er in de tuin een hoop te beleven. We nodigen mensen graag uit om ook in de winter hun tuin in te lopen. Dan staan ze vaak versteld wat er allemaal te zien is. Vogels die zich tegoed doen aan besjes of ander voer. Egels die hun kop onder de heg door steken. Zeker nu mensen door corona veel thuis werken, biedt een wandelingetje door of een extra blik op de tuin echt ontspanning. Het is geweldig als mensen van hun tuin genieten. Regelmatig sturen klanten ons een appje met een foto van een vogel die ze niet kennen. Dat vinden we echt geweldig. Als hoveniers van Van Helvoirt zijn we allemaal natuurliefhebbers. We delen onze kennis graag!”
Herfst bladeren ruimen
Kruiwagen vol met bladeren