www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

Winnaar BNA gebouw van het jaar 2013 Regio Zuid

Proyecto Roble, Berkel-Enschot Architectenbureau: Équipe voor architectuur en urbanisme
Projectarchitect: Huib van Zeijl
Opdrachtgever: Van Helvoirt Pensioen B.V.

JURY REGIO ZUID
Aart Oxenaar – Academie van Bouwkunst, Amsterdam (juryvoorzitter)
Willemien van Duijn – buro3 architecten, Amsterdam
Daan Josee – Architectenbureau Kristinsson, Deventer
Miranda Nieboer – Hogeschool Windesheim / Artez, Zwolle
Hanneke Rinkel – Sacon, Zwolle

van Lent, I. architectuurhistoricus (2013). BNA Gebouw van het Jaar 2013 Regio Zuid. Juryrapport, p 2-3. 
De term ‘duurzaamheid’ wordt te pas en te onpas gebruikt, maar de betekenis is vaak onduidelijk. Gaat het over het hergebruik van een bestaand gebouw, EPC-waardes, GreenCalc-scores, de toepassing van zonnecellen, of is het een sensor waardoor het licht uitgaat als je de kamer verlaat? Dit alles komt voorbij bij de inzendingen in Regio Zuid. Maar er is er maar één waar architectuur en milieubewustzijn op een feestelijke manier samengaan.

Het is een ogenschijnlijk eenvoudig gebouwtje. Een bedrijfsruimte met een kas als uitgangspunt bekleed met een latten gevel. Maar bij nader inzien is hier iets heel bijzonders gebeurd. Dit is een zeldzaam voorbeeld van een volledig integraal ontwerp. Verantwoord materiaalgebruik, inventieve toepassing van energie-installaties, gecombineerd met een slim gebruik van groen en daglicht: dit mag duurzaamheid heten.
Proyecto Roble is een prettige verblijfsruimte die milieuvriendelijk is, zonder dat het ergens geforceerd wordt. De houtconstructie is van een Japanse elegantie. Door de daglichttoetreding – ook in de wc’s – hoeft overdag nooit het licht aan. De ruime kantoren zijn sfeervol door de verbijzondering van het interieur. Aan de wanden is vilt van schapenwol aangebracht voor een goede akoestiek. De opbergkasten zijn gemaakt van fruitkratten. Hoe esthetisch ook, niets is overbodig. Klimaattechniek dringt hier door tot het architectonische idioom. De zonnepanelen zijn toegepast als dakbedekking en voor het eerst is hier een helofytenfilter op een schuin dak gelegd.

Zelden zag de jury een gebouw waarin duurzaamheid zo verregaand tot in de kleinste details is doorgevoerd. Hier is geen geitenwollen sok meer te bekennen. Dit is vreugdevolle duurzaamheid. Er is maar één kanttekening: de elegante schoonheid van het kantoor steekt schril af tegen de plompheid van het naastgelegen huis, waarmee het verbonden is. Hier spreekt wel een mooie symboliek uit: het plompe huis mag blijven, maar we laten dit wel achter ons. Proyecto Roble is de toekomst. Dit is waar de architectuur in Nederland naartoe moet.

Klik hier om het duurzaam kantoorgebouw te bekijken.