www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

Groen leven begint hier: de impact van ecologische tuinen op mens en natuur

In Nederland liggen 5,5 miljoen tuinen, die voor een groot deel bestaan uit stenen. Je kunt je voorstellen dat een andere inrichting van deze tuinen een enorme rol kunnen spelen bij het bevorderen van de biodiversiteit en waterinfiltratie en het voorkomen van hittestress.
Ecologische tuinen spelen hierbij een steeds crucialere rol. In een ecologische tuin staat de harmonie tussen mens en natuur centraal, waarbij wordt uitgegaan van de bestaande situatie in de omgeving. Het ontwerp en beheer van de tuin is gebaseerd op wat er van nature voorkomt, met als doel de natuurlijke balans te behouden en versterken. Door bewust te kiezen voor inheemse en streekeigen planten en milieuvriendelijke methoden, dragen ecologische tuinen bij aan een gezond ecosysteem en een leefbare toekomst.

Voordelen van ecologische tuinen voor biodiversiteit en klimaat

Een ecologische tuin biedt niet alleen voordelen voor de biodiversiteit, maar helpt ook bij het verminderen van wateroverlast. Daarnaast zorgt een ecologische tuin voor meer verkoeling tijdens warme zomers en draagt het bij aan een beter klimaat. Ook het toevoegen van elementen die insecten aantrekken, of het creëren van nestgelegenheden voor vogels, draagt bij aan een gezond ecosysteem. Hoe meer insecten, hoe meer vogels en hoe meer bestuiving, wat leidt tot een grotere diversiteit aan bloemen die op hun beurt weer nieuwe insecten aantrekken. Zo ontstaat een levendig en evenwichtig ecosysteem in je eigen tuin.

Natuurlijke elementen voor je ecologische tuin

In een ecologische tuin kunnen verschillende elementen samenkomen om een gezond en duurzaam ecosysteem te creëren. Denk bijvoorbeeld aan stapelstenen en insectenwanden, die schuilplaatsen bieden voor allerlei nuttige insecten. Een waterelement, zoals een poel of een waterloop, kan regenwater opvangen, filteren en laten circuleren. Dit biedt tevens een drinkgelegenheid voor dieren en vogels. Reliëfverschillen, zoals verlagingen en verhogingen in het terrein, spelen ook een belangrijke rol. Ze kunnen zorgen voor variatie in vochtigheid en temperatuur, waardoor er zich in je tuin meer planten kunnen vestigen. Vrijgekomen snoeiafval wordt verwerkt op takkenrillen. Aan de afbraak van het dode hout zijn allerlei schimmeltjes en micro-organismen verbonden. Het biedt daarnaast leefruimte voor kleine dieren. Open verharding, zoals grindpaden of doorlatende tegels, zorgen ervoor dat regenwater kan infiltreren in de bodem in plaats van te verdwijnen in het riool. Zo houd je alles in balans en creëer je een leefomgeving waarin mens en natuur in harmonie samenleven.
Ecologische tuin
takkenril in ecologische tuin
Ecologische tuin Hugelkultur
ecologische tuin waterpartij

Klanten vertellen over hun ecologische tuin

Herman en Anja hebben van jongs af aan anders naar de wereld gekeken. Hun bewustzijn van maatschappelijke thema’s en liefde voor de natuur heeft hen altijd aangespoord om duurzame keuzes te maken. Ze willen graag een boodschap uitdragen: verandering begint bij jezelf, door het goede voorbeeld te geven.

Via kennissen kwamen ze terecht bij Van Helvoirt Groenprojecten. Wat hen vooral aansprak was de integrale aanpak van advies, ontwerp, aanleg en nazorg die wij bieden. Ze kregen eerst uitgebreid advies en werkten daarna nauw samen met ons aan het ontwerp van hun ecologische tuin. Het meest bijzondere vonden ze de 3D-visualisatie, die hen letterlijk door hun toekomstige tuin liet wandelen. Vanaf het begin was er een klik met de ontwerper en adviseur, wat hun vertrouwen in het project versterkte. Voor Herman en Anja voelde het ontwerpproces als een gezamenlijke ontdekkingsreis, waarbij hun droomtuin stap voor stap tot leven kwam.

Nu, wanneer ze in hun tuin zitten, voelen ze een diepe tevredenheid. Ze genieten van de rust die de tuin hen biedt, terwijl ze zeldzame vogels zoals de roodborsttapuit en putters zien en verschillende soorten insecten voorbij zien komen. Hun tuin is een levendig ecosysteem geworden, en ze merken dat ze nu veel meer tijd buiten doorbrengen, wat hun gezondheid ten goede komt. Het omringd zijn door groen geeft hen een gevoel van kalmte en verbondenheid met de natuur.

Herman en Anja proberen hun ecologische tuin ook als inspiratiebron te gebruiken voor anderen. Ze nodigen hun buren uit om mee te helpen bij het planten van inheemse plantensoorten en leggen uit hoe deze bijdragen aan de biodiversiteit én hun eigen welzijn verbeteren. Op deze manier hopen ze anderen bewust te maken van het belang van duurzaam tuinieren.
Hoewel ze erkennen dat het tijd kost voor mensen om hun kijk op tuinen te veranderen, merken ze dat door erover te praten, vrienden en buren nieuwsgierig worden. Langzaam maar zeker beginnen zij open te staan voor de schoonheid en voordelen van een ecologische tuin.
Bovendien hebben ze ondanks de vele regen nooit last gehad van wateroverlast. Hun wadi’s en vijver zorgen voor een uitstekende waterberging en voorkomen zo problemen met overtollig water.
Ecologische tuin met vijver
stapelmuur ecologische tuin
ecologische tuin tuinterras
ecologische tuin biodiversiteit

De invloed van een ecologische tuin op gezondheid en welzijn

Groen heeft een positieve invloed op welbevinden en gezondheid. Inmiddels is hier al heel veel onderzoek naar gedaan en zijn die effecten wetenschappelijk bewezen. In het groen zijn of kijken naar het groen vermindert stress, bevordert beweging en biedt herstel voor de concentratie en aandacht. Verhoging van biodiversiteit en verbetering van het microklimaat vergroot de betrokkenheid bij de tuin. In een ecologische tuin is veel te observeren, veel te ontdekken en het is er aangenaam vertoeven. Een dergelijke tuin heeft daardoor ook een grotere impact op het welbevinden en de gezondheid van de tuinierende mensen. 

Oogsten uit je ecologische pluktuin

Helemaal interessant is het om zelf te kunnen oogsten uit de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door een kruidenspiraal aan te brengen, die door de hoogteverschillen en zon- en schaduwzijden veel verschillende kruiden en eetbare bloemen een goede groeiplaats bieden. Het effect van kruidengebruik in de keuken wordt echt onderschat. Kruiden voegen mineralen en veel specifieke vitamines toe. Ook klein fruit als druiven, bessen, aardbeien, frambozen en bramen en natuurlijk ook fruitbomen zijn een waardevolle toevoeging aan je ecologische tuin. Niet alleen voor insecten, maar ook voor de mens. Niets is zo leuk en lekker als zelf oogsten en meteen opeten. En de insecten zorgen wel voor de bestuiving! 

Hulp nodig bij het realiseren van een ecologische tuin?

Als je overweegt om je traditionele tuin om te vormen tot een ecologische tuin, dan kunnen onze ecologen en adviseurs je helpen door een grondige analyse te maken van je tuin en de omliggende omgeving. Dit omvat het in kaart brengen van de lokale flora en fauna, evenals het beoordelen van de bodemgesteldheid. Op basis van deze informatie doet de ecoloog aanbevelingen voor het integreren van inheemse planten en het creëren van een tuin die in balans is met de natuurlijke omgeving, wat essentieel is voor het succes van een ecologische tuin. Je ideale tuin omzetten in een echt plan wordt met behulp van onze ontwerpers nog makkelijker gemaakt waarna we de tuin voor je kunnen aanleggen en onderhouden.