www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

Groendak Triodos Bank Driebergen

Triodos Bank staat bekend om haar toewijding aan groene initiatieven en ecologische verantwoordelijkheid. Die visie moest ook terugkomen in en op het nieuwe kantoorgebouw van Triodos Bank, op deze manier past de nieuwbouw perfect bij het omringde landgoed. Het dak van Triodos bank bestaat uit drie sedumdaken en één vaste planten dak. Lees verder hoe Van Helvoirt Groenprojecten het ontwerp van het groendak tot leven bracht en de daarbij behorende uitdagingen aanging. Het dak is een ontwerp van Copijn en in samenwerking met Van Helvoirt Groenprojecten gerealiseerd/in uitvoering gebracht.

Triodos Bank 3 sedumdaken
groeiseizoen 2021

Groendak met ecologische voordelen

Naast een esthetische groene uitstraling heeft een groendak daadwerkelijk een positieve impact op het milieu en de biodiversiteit. Het groendak fungeert als een natuurlijke spons, die regenwater opvangt en vasthoudt. Dit vermindert de belasting van het rioleringssysteem en vertraagt de afvoer van het water naar de straat wat wateroverlast kan voorkomen.

Sedumdaken zijn erg waardevol voor nectar behoevende insecten tijdens de bloeitijd, zoals vlinders, bijen en zweefvliegen.
Op het groendak met vaste planten staan 3 inheemse soorten die ook voordelig zijn voor de biodiversiteit zoals de Ooievaarsbek, Brunel en Druifhyacint. In totaal staan er 22 soorten verschillende vaste planten.

Zoals alle planten haalt sedum, fijnstof en CO2 uit de lucht en geeft ons daar weer zuurstof voor terug. Groen draagt optimaal bij aan een verbeterde luchtkwaliteit. 
Sedumdak Triodos Bank Close up

Uitdaging tijdens de uitvoering

Om te zorgen dat al het materiaal het dak op kon is alles zorgvuldig met een torenkraan naar boven gehesen. Voorafgaand moest eerst de rand van het groendak op alle vier de niveaus worden bepaald. Daar moest ook een op maat gemaakte scheidingsprofiel in ovalen vorm worden aangebracht. Gelukkig waren er geen onjuistheden in het ontwerp en waren de voorbereiding goed getroffen. De overige werkzaamheden konden daardoor met veel gemak worden uitgevoerd.

Het is noodzakelijk dat bij de ontwikkeling van het gebouw wordt nagedacht of er de wens is om een groendak te realiseren. Groene daken wegen namelijk zwaarder dan normale daken of een dak met zonnepanelen en vraagt om een andere constructie. Bij de ontwikkeling van het gebouw Triodos was zeker rekening gehouden met de groene factor en dit is doorgevoerd in de berekening van de constructie van het gebouw. 
Triodos Bank werkzaamheden torenkraan

Hoe werkt een sedumdak?

Viltdoek als dakbescherming:
Het proces begint met het plaatsen van een viltdoek op het dakoppervlak. Dit viltdoek dient als een beschermende laag tussen het dak en de andere lagen van het sedumdak. Het voorkomt beschadiging van het dakbedekkingsmateriaal.

‘’Eierdopjes’’ voor waterafvoer:
Bovenop het viltdoek wordt de drainagebaan geplaatst. Dit zijn een soort eierdopjes die dienen als een waterreservoir. Wanneer er regenval is, wordt het water opgevangen in deze eierdopjes zodat de planten dit water weer kunnen gebruiken in droge periodes. Ze zijn voorzien van kleine gaatjes aan de zijkanten, waardoor overtollig water kan wegstromen en zich niet ophoopt.

Viltvlies voor waterfiltratie:
Boven op de eierdopjes wordt een viltvlies geplaatst. Dit viltvlies fungeert als een filter laag. Het laat water door, maar voorkomt dat zand en andere deeltjes in de drainagebaan terecht komen. Hierdoor blijft de drainagebaan schoon en wordt verstopping voorkomen.

Substraat:
Boven op het viltvlies wordt het substraat aangebracht. Dit extensieve substraat is een speciaal samengestelde grondmix die geschikt is voor de groei van sedumplanten. De planten wortelen in dit substraat en halen hier hun voedingsstoffen uit.
Triodos Bank aanleg sedumdak
Sedumbeplanting:
Ten slotte worden de sedumplanten op het substraat geplant. Deze planten zijn speciaal geselecteerd vanwege hun lage onderhoudsbehoeften en hun vermogen om goed te groeien op groendaken. Ze zorgen voor een groene en levendige uitstraling van het sedumdak. Per vierkante meter sedummat zitten 5 verschillende soorten sedum. Er is op een ander niveau gekozen voor sedumpluggen waarbij er 15 soorten sedum per vierkante meter voorkomen.

Om te zorgen voor een groei vrije zone wordt er een rand gemaakt met grind of steen. Tegen de grind rand wordt een L-vormige ijzeren scheidingsprofiel geplaatst waarna het sedumdak begint. Deze groei vrije zone is nodig voor de waterafvoer.

Afvoer en inspectieput:
Het overtollige water dat uit de eierdopjes stroomt, wordt door de hemelwaterafvoer weggewerkt. In de inspectieput kan het water worden gecontroleerd op opstoppingen.
Een groendak met vaste planten is in de opbouw hetzelfde er wordt alleen een dikkere laag van 15 to 16 cm intensief substraat gebruikt in plaats van extensief bij het sedumdak. Intensief substraat is wel 200 tot 300 kilo per kuub zwaarder dan extensief substraat. 
Triodos Bank vaste planten sfeerbeeld
‘De visie van de opdrachtgever kunnen vertalen naar de werkelijkheid is iets waar je trots op kan zijn’
Christian van der Bruggen - Projectleider Aanleg

Wil jij ook aan dit soort mooie projecten werken waarbij je met groen verschil maakt voor mensen? Neem dan een kijkje op onze vacature pagina.

Of wil je nou ook een groendak neem dan contact op of lees meer over groendaken.

Wil je meer lezen over dit duurzame gebouw en het groendak kijk dan even op de websites van Triodos Bank en Sempergreen