www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

Kruidenrijke bermen in de Gemeente Moerdijk


De gemeente Moerdijk is een bij-vriendelijke gemeente. Om dit nog meer kracht bij te zetten zijn de bermen, letterlijk, op de schop genomen. Bij de entrees van tien dorpskernen hebben we in een samenwerking met Bras Fijnaart kruidenrijke bermen gerealiseerd volgens het concept Heem met bollen.

Streekeigen vegetaties
De ingezaaide kruidenmengsels zijn ‘streekeigen’. Er is een selectie gemaakt van kruiden die van nature voorkomen op de locatie om zo de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. Door de kruidenmengsels te combineren met bollen volgens het concept ‘heem met bollen’ wordt gezorgd voor bermen die van februari tot het einde van de zomer een kleurrijke aanblik geven. Het oog wil immers ook wat.
De werkzaamheden zijn gestart aan het einde van de zomer van 2018. De bermen zijn afgeplagd en vervolgens is met een hydroseeder het kruidenmengsel ingezaaid. Vervolgens is door JUB Holland het bollenmengsel ingeplant.

Bewoners beslissen mee
Essentieel in dit project is de participatie van de bewoners. Al vanaf het begin van het project zijn de bewoners van de gemeente Moerdijk betrokken bij ‘hun’ bermen. De bewoners mochten hun favoriet kiezen uit vier bollenmengsels. Ruim 600 inwoners brachten hun stem uit, waarna de keuze viel op een bollenmengsel met krokussen, donkerblauwe muscari en boshyacinth.

Tijdens het eerste groeiseizoen, in de zomer van 2019, kunnen bewoners mee op een monitoringsronde. Samen met een van onze medewerkers gaan de bewoners kijken wat er aan kruiden opgekomen is en welke insecten hier op af komen.

Monitoring van de ontwikkeling van de vegetatie
De komende jaren wordt de ontwikkeling van de bermen gemonitord. Na drie jaar moeten er bermen liggen die een onderkomen vormen voor veel soorten bijen, vlinders en andere insecten.

Het project is een samenwerking tussen Bras Fijnaart, Heem, JUB Holland en Van Helvoirt Groenprojecten. 
Moerdijk zoemt
Kruidenrijke bermen
Kruidenrijke bermen langs fietspad
Heideblauwtje
Pyamawantsen