www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

Little C Rotterdam

Het lijkt een beetje op een sfeervolle wijk in hartje New York, maar het is toch echt Rotterdam: Little C. Een nieuw woon- en werkgebied aan de Coolhaven dat bestaat uit 15 gebouwen met elk hun eigen karakter. Een nieuw wijkje een bijzondere mix van architectonische stijlen en materialen. Van Helvoirt Groenprojecten draagt zorg voor de aanleg van de hele openbare ruimte. Bovendien bedacht Van Helvoirt een oplossing voor het verminderen van wateroverlast tijdens extreme regenval.

Wonen en werken in Little C geeft een bijzondere combinatie van dynamiek en rust. Op het ene pleintje spelen kinderen onder de bomen, op een ander plein genieten mensen op het terras. Overal voel je de prettige rust van het vele groen, de mooie verhoudingen en natuurlijke materialen. Architect Jaakko van ’t Spijker over de essenties van Little C: “In deze nieuwe sprankelende wijk voel je je overal verbonden met de buitenruimte. De overgang tussen binnen- en buitenruimte is zo ‘zacht’ dat het gevoelsmatig samenvloeit. Er zijn collectieve daktuinen waar binnen- en buitenleven samenkomen. Loopbruggen die de gebouwen verbinden, met daaronder groene straatjes. Ook zijn er drie groene pleintjes die ook publiek toegankelijk zijn.”

Groene woon- en leefomgeving

Van Helvoirt Groenprojecten realiseert de komende tijd de groene factor in Little C, Ontworpen door CULD|INBO architecten. Calculator Gerben Voorhorst en bedrijfsleider Jurgen Smolders zijn trots op het project: Jurgen: “Er is inderdaad veel aandacht voor een groene woon- en leefomgeving. In Little C komen alleen al 400 grote plantenbakken. Daarnaast voorzien we Little C van klimplanten die langs de gevels van de gebouwen tientallen meters omhoog groeien. Hierdoor biedt Little C voor de bewoners en bezoekers een prachtige groene omgeving. Wij hebben hiervoor onder de panden en de stoepen groeiruimtes berekend, waardoor de klimplanten ook over tien jaar gezond zijn. Doordat we deel uitmaken van het bouwteam konden we gelukkig in een vroegtijdig stadium meedenken. Hierdoor kunnen we nu kiezen voor oplossingen zonder dat het extra kosten met zich mee brengt. Op de daken komt ook volop groen. Ieder cluster van twee of drie gebouwen in Little C heeft een gezamenlijk dakterras waar bewoners kunnen genieten van het uitzicht over de wijk, het Coolhavenpark en de dynamiek van het water.”

Waterbuffers

Gerben vult hem aan: “De daken zijn misschien wel het meest bijzondere aan het project. Deze zorgen enerzijds dat het aanwezige groen steeds voldoende water krijgt en anderzijds vormen de daken buffers bij overvloedige regen. Jurgen: “In Nederland hebben we steeds vaker periodes van droogte of juist extreme buien. Wij ontwikkelden voor de daken een specifieke opbouw met een soort kratten en sponsen erin. Daardoor ontstaat er een capillaire werking. Het dak kan gedurende twee maanden water geven aan de beplanting. Door het gebruik van een vlotter systeem, kunnen we automatisch water toevoegen als dat nodig is. Als er extreme buien dreigen, kan ons systeem het nog aanwezige water op het dak tijdig lozen in het riool. Als de buien vallen, dan vangen de daken dit op en houden het water vast. Dat ontlast het riool van Rotterdam enorm. De gemeente is erg blij met onze oplossing.”
Little C penthouses
Little C Dakterras

Logistieke uitdaging

De bouw van Little C is een logistieke uitdaging. “Dat geldt ook voor ons”, stelt Jurgen. “Het project ligt in hartje Rotterdam. Er moeten heel veel materialen het dak op. Deze moeten allemaal worden aangevoerd. Daarbij mogen we natuurlijk andere bouwers of leveranciers niet blokkeren. Ook dat vraagt om veel denkwerk en slimme logistiek. Gelukkig krijgen we het samen het met team van Little C allemaal voor elkaar.”

Little C wordt gebouwd in een omgeving vol aansprekende en belangrijke instellingen. Van het Erasmus Medisch Centrum tot Hogeschool Rotterdam en van Museum Boijmans Van Beuningen tot de Kunsthal. De ontwikkeling en bouw is in handen van TBI ondernemingen J.P. van Eesteren en ERA Contour. CULD|INBO tekende voor de architectuur van de gebouwen en het ontwerp van het groene gebied.


Meer info: www.littlecoolhaven.nl
Eerste impressie Little C
Augustus 2021
Little C Coolhaven
sfeervol Little C
New York stijl Little C
Groene omgeving Little C
Werken in Little C
Wonen in Little C
Tweede impressie Little C
Juli 2022
Groendak Little C
Dakterras Little C
Little C groene oase
Sfeervol New York Little C
Wonen in Little C
Little C Rotterdam groen
Aanleg werkzaamheden van Little C
Mei 2021
Projectleider Little C
impressie daktuin Little C
Rob Claassen bij Little C
Opbouw retentiedak Little C
Opbouw retentiedak
Retentiedak Little C