www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

gras- en kruidendak Biesbosch Museum

In 2015 heeft van Helvoirt Groenprojecten een gras- en kruidendak gerealiseerd voor het Biesbosch museum. En nog steeds voert Van Helvoirt Groenprojecten het onderhoud en beheer uit van de vegetatie op het dak.

Architect Marco Vermeulen over de Biesbosch museum: “Om niet onnodig materiaal en energie te verspillen is er voor gekozen om de oorspronkelijke zeshoekige paviljoenstructuur van het Biesbosch Museum te handhaven en een uitbreiding te realiseren aan zuidwestelijke zijde. De oppervlakte van het gebouw wordt hiermee twee keer zo groot. Het oude en nieuwe deel van het museum zijn omzoomd door grondlichamen en voorzien van een gras- en kruidendak. Hiermee wordt ecologische waarde toegevoegd en ontstaat een sculpturaal object dat zich als land art voegt en tegelijkertijd manifesteert in het omringende landschap. Via een plooi in het dak leidt een trap omhoog naar een avontuurlijk bergpad en een uitkijkpost.” Biesbosch MueseumEiland
entree Biesbosch museum
uitzichtpunt Biesbosch museum
Het futuristisch gebouw kent een bijzonder steile helling. Via een trap kunnen bezoekers op het dak komen. De aanwezige loopbrug leidt de bezoeker naar een uitkijkpunt met uitzicht op de prachtige Biesbosch. Het gebouw gaat op in de omgeving. Het grasdak is gemaakt met turfzakken, die gevuld zijn met een voedingsbodem en graszaad. De puntdaken zijn -om teveel gewicht te voorkomen- gevormd met behulp van drukvast tempex.  

Het gras- en kruidendak van het Biesbosch museum is een zogenaamd Turfdak. Een beproefd Noors product van Nittedal. In het midden en oosten van Noorwegen wordt door Nittedal zeer vruchtbare turf gewonnen, die samen met een mengsel van gras- en kruidenzaad in speciale zakken gedaan wordt. Door het vruchtbare substraat ontwikkelde zich al heel snel een eerste vegetatie. In de jaren daarna heeft een aantal andere soorten zich ook ontwikkeld. Het aangebrachte substraat in de zakken is van een andere samenstelling dan de bodem in de omgeving. Dat betekent dat soorten die in de omgeving voorkomen zich niet automatisch vestigen op het dak, maar andersom geldt, dat er een plek is gecreëerd waar bijzondere soorten kunnen ontstaan.
Biesbosch museum
Biesbosch museum kunst
Ook de waterhuishouding speelt een rol in de ontstane diversiteit. Op de lage gedeelten blijft het altijd vochtig en op de hogere gedeelten is het juist relatief droog. Dit bevordert een verhoging van de biodiversiteit op een verrassende manier. Het beheer speelt hierin ook een rol. Uitgangspunt bij het beheer blijft een natuurlijke ontwikkeling, waarbij de natuur zelf bepaalt welke soorten zich vestigen. In het afgelopen jaar (2019) zijn er 35 kruidachtige soorten aangetroffen, waaronder bastaardwederik, wilde bertram en gewone brunel. In 2018 waren dit nog maar 23 soorten. lees meer over het dak van het Biesbosch MuseumEiland op Dakweb.nl
onderhoud grasdak Biesbosch museum
bovenaanzicht Biesbosch museum
inspectie grasdak Biesbosch museum