www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

Natuurlijke zwemvijver aanleggen in de tuin

Een zwemvijver is een zwembad met levend water. Het zwemwater wordt gefilterd door planten die in een lavafilter worden geplant. Dat levert kraakhelder water op en daar komt geen chloor aan te pas! Dus geen droge huid na het zwemmen of gedoe met chemicaliën. 
Een particulier vertelt meer over zijn zwemvijver: "Als je ervoor hebt gekozen in het buitengebied in de Betuwe te gaan wonen moet je de ruimte rondom je huis wel inrichten volgens de landschappelijke waarde en cultuur van het eeuwenoude cultuurlandschap in dit rivierengebied. Het kan zijn dat je tussen de fruitbomen voor een paddenpoel ofwel amfibieënpoel kiest en zo de opvang van het hemelwater regelt. Wij hebben ervoor gekozen de oude vijver uit te graven en in te richten als zwemvijver. Met groot succes, want nu hebben naast de kikkers, de torren en af en toe het ijsvogeltje, ook wij plezier van het dagelijks rondje zwemmen!
Het op peil houden van het waterniveau is eenvoudig te doen met de beregening installatie vanuit de achterliggende wetering. En zoals je ziet, het blijft al 10 jaar kraakhelder!"
Zwemvijver Tiel
Natuurlijke zwemvijver
lelies natuurlijke zwemvijver
Ook fotograaf Rene de Wit (www.architectuurfotografie.com) vertelt over zijn beleving van de zwemvijver bij de particulier: "Kleine snelle schaduwen schieten over het grasveld rond de zwemvijver die naast een enorme kersenboom ligt. Het zijn spreeuwen die onophoudelijk duikvluchten op de kersen uitvoeren, gelijktijdig landen en weer opstijgen als de eigenaresse van de boom in haar handen klapt om haar oogst te redden. Maar uiteindelijk winnen de spreeuwen en resten haar alleen nog de lager hangende vruchten.

De zwemvijver reflecteert hun vlucht en de boom waarin ze landen, de wolken die hoog erboven verder drijven. Het water rimpelt door de wind, beweegt mee met de ritselende bladeren, wordt onderdeel van de natuur en verdubbelt die in haar weerspiegeling.

Tien jaar geleden is de zwemvijver aangelegd en is opgegaan in de omgeving. Terwijl een kunstmatig zwembad zich tegen zijn omgeving afzet en als langwerpige rechthoek er in is uitgesneden, een pomp en filterhuis nodig heeft, en voortdurend aandacht en onderhoud vergt, zorgt de zwemvijver voor zichzelf, geholpen door onzichtbare, natuurlijke reinigingsprocessen. Lelies drijven op het water, watervlooien kaatsten over de waterspiegel en het is stil op het geluid van de natuur na. Slechts één kleine, goed verborgen pomp laat het water uit te vijver langs de in lavagesteente groeiende wortels van een rietbed stromen. Dat is voldoende. Het water is kraakhelder, leeft en is vol leven.

Voldoende om én een vijver vol helder en gezond water te hebben, en een zwemgelegenheid in een, die na tien jaar gebruik nog even fris en helder is, waarin de beplanting volgroeid is en is opgegaan in de omgeving. Die natuur toevoegt en verrijkt. Duurzaam, circulair, en bijna onderhoudsvrij."
Zwemvijver Steenbergen
zwemmen in natuur
Plantenfilter
Zo werkt het: Het zwemwater circuleert door een plantenfilter, waarin waterplanten in lava worden geplant. Het zwemgedeelte staat in open verbinding met het filter, maar is wel apart, zodat je niet tussen planten zwemt, maar in een echt zwembad, gedeeltelijk omzoomd door het plantenfilter. Doordat de planten alle voedsel aan het water onttrekken blijft het water vrij van algen. Maar het is wel degelijk levend water en dat trekt veel leven aan. Vlinders, libellen, vogeltjes, ze zijn allemaal terug te vinden rond het plantenfilter. En het grote voordeel van een zwemvijver is de natuurlijke uitstraling van een vijver. Dus in de winter geen afgedekt zwembad in je tuin, maar een fraaie natuurlijke vijver.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Misschien kunnen jullie dan deze zomer nog een frisse duik nemen in jullie eigen zwemvijver! 
Zwemvijver den Bosch
Zwemvijver natuursteen
zwemvijver oase