www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

NRE-terrein Eindhoven

Nog twee maanden en dan is het zover. Dan is ‘PARK NRE’, een markant nieuw groen parkeer- en bedrijfsverzamelgebouw op het NRE terrein helemaal klaar. Het gebouw is het eerste uit het ensemble van vier gebouwen onder de naam ‘Made by NRE’, die samen de sluitsteen vormen van het bijzondere terrein, dat aan de rand van het centrum van Eindhoven ligt. Van Helvoirt Groenprojecten dacht -als onderdeel van het bouwteam- met architectenbureau Houben/VanMierlo mee om groen zoveel mogelijk ruimte te geven.

Het architectenbureau staat bekend om projecten zo duurzaam mogelijk te realiseren. Daarbij is er ook veel aandacht voor de kracht van groen. “Via via kwamen we in gesprek met elkaar”, legt Jurgen Smolders uit. “We hebben het architectenteam uitgenodigd bij ons op kantoor, ook een duurzaam gebouw. Toen begrepen ze meteen onze ambities en waren ze overtuigd van onze visie en expertise. Er was in de timing van het project ook nog ruimte om groter en anders te denken. Bij het bespreken van het project kwam de wens tot een sedumdak naar boven. Een mooie en logische oplossing. Wij zagen nog meer mogelijkheden zoals het aanbrengen van een ondergrondse watervoorziening en retentiedaken voor het bufferen van water. Dat sloot mooi aan bij de groene gevel en de daktuin die de architect al voor ogen had. Het team van Houben/VanMierlo raakte duidelijk geïnspireerd en dat zorgde ervoor dat ze bij de verdere uitwerking van de plannen voor de wijk veel meer groen verwerkten. Die uitwerking hebben ze uiteraard getoetst bij de gemeente. Ook zij waren meteen enthousiast en scherpten zelfs hun eisen aan ten aanzien van waterbuffering.”

De ideeën zorgden naast enthousiasme bij de architect, de gemeente en de gebruikers er tevens voor dat de waarde van het project door het groen en de waterbuffering al gestegen is, voordat de ideeën gerealiseerd zijn en gebruikers erin trekken.
NRE-terrein sfeerimpressie
NRE-terrein groene gevels sfeerimpressie
Realisatie
Van Helvoirt draagt de komende maanden zorg voor de realisatie van het groen en alle werkzaamheden rondom de waterbuffering. “Inderdaad”, stelt Jurgen, “net als het begeleidingssysteem van de klimplanten. We zorgen dat er een stalen frame aan de buitenkant van het gebouw PARK NRE geplaatst wordt, waar de planten tegenaan gaan groeien. We richten daarbij ondergrondse groeiplaatsen in, zodat de planten de ruimte krijgen om te groeien. Ook realiseren we een groen dakterras voor het architectenbureau dat zelf ook verhuist naar PARK NRE. Zo kunnen zij in het groen vergaderen. Wie wil dat nou niet?”

Ambachtsdorp
Voor het Ambachtsdorp – één van de laatste vier gebouwen op het NRE-terrein- is er ook afstemming met de bewoners. Het gaat om een carré-vormig gebouw met werkplaatsen en designstudio’s aan de straat. Daarboven een ring van stadswoningen met royale dakterrassen, georganiseerd rondom een collectieve binnentuin. Jurgen: “Hier is een beperkt budget beschikbaar en heeft de gemeente de wens geuit om het water te ontkoppelen van het riool en water te buffelen. Uiteraard hebben wij hiervoor eveneens oplossingen zoals het aanbrengen van retentiekratten op het dak zoals we dat eerder deden bij Little C in Rotterdam. Samen met de bewoners kijken we of we ook regentonnen kunnen inzetten om het water op te vangen en vast te houden.”
NRE-terrein daktuin sfeerimpressie
NRE Houben van Mierlo
Groen is een belangrijke toevoegde waarde bij het ontwerp van projecten. Het biedt bijvoorbeeld een oplossing voor uitdagingen zoals klimaatadaptie, voegt duurzaamheid toe en creëert de juiste beleving voor bewoners en gebruikers. Er komt veel kijken bij het realiseren van een uitgebalanceerde groene omgeving. Elke project kent daarbij zijn eigen uitdagingen en beperkingen. Van Helvoirt Groenprojecten helpt graag om verschil te maken.


Genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs 2023