www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor een betere gebruikerservaring en o.a. webstatistieken.

Radboud UMC afdeling psychiatrie

Voor de nieuwbouw van de afdeling psychiatrie van het Radboudumc werd niet alleen voor binnen, maar ook buiten gekozen voor een helende omgeving. Samen met Copijn Landschapsarchitecten hebben wij in opdracht voor het Radboudumc de ‘helende’ tuinen mogen realiseren.

Vanaf het begin was dit een mooie samenwerking. Waar wij het concept ontwikkelden en de co-creatie met de professionals van het Radboudumc organiseerde, zorgden Copijn voor het ontwerp en het beplantingsconcept. Tijdens de co-creatie zorgden zowel de psychiaters, psychologen, afdelingsmanager als de zorgverleners voor de input die we nodig hadden om tot het juiste ontwerp en inrichting te komen. 

In totaal zijn er zeven verschillende ‘helende’ tuinen aangelegd. Tijdens de aanlegwerkzaamheden werd allereerst de entree vergroend. Deze omgeving bestond voorheen vooral uit grijze steen: de gebouwen en de weg naar de deur. Nu zorgen de groene ronde bogen over de weg voor een veel vriendelijker binnenkomst evenals de plantvakken die de grens tussen gebouw en weg verzachten. 
Entree radboudumc
Entree tuinen radboudumc
Voor de gesloten afdeling is gekozen voor een landschap waarin -zo blijkt uit onderzoek- het merendeel van de mensen zich het prettigst voelt: het savannelandschap. Veel siergrassen die een altijd bewegend lichtspel bieden, lage bomen die beschutting geven, maar niet afsluiten, verharding van natuursteen, losse vormen en verschillende zitjes waardoor er de keuze is tussen alleen zitten en met een groep buiten zijn. 

Er is één tuin, die geschikt is gemaakt voor creatieve therapie. Daar bloeit het hele jaar door wel iets, zodat er altijd geschilderd en gebloemschikt kan worden. Daarnaast is er een aparte mindfulnesstuin aangelegd met diverse elementen, die grenst aan het mindfulnesscentrum. De elementen die je tegenkomt trekken je aandacht, waardoor je letterlijk even stil staat bij wat je ziet. Denk hierbij aan een klein waterpartijtje, bijzondere bloemen of bladstructuren en kleine smalle paadjes, die je door het groen heen leiden. Bovendien is er een tuin waar je vanuit een zitje even ver van je af kan kijken. Uit onderzoek blijkt dat dit leidt tot het rustig overdenken, het nadenken over existentiële vragen en het krijgen van inzichten daarin.

De tuinen bij het kantoor bieden rust en zijn bedoeld als echte kijktuinen. Even naar buiten kijken en ontspannen. Bovendien is er een tuin met moestuinbakken, waarin de mogelijkheid ontstaat om dichter bij elkaar te staan en samen te werken. 
zorgtuin siergras
zorgtuin Radboudumc
zorgtuin groen en gezondheid
Gelukkig wordt er goed gebruik gemaakt van de tuinen. Een cliënt merkte op: “het lijkt wel of we hier in een wellness resort zijn.” En zo dragen elk van deze ‘helende’ tuinen bij aan ieders herstel!

Zo vertelt het Radboudumc dat de medewerkers gaan geregeld in de tuin zitten voor de lunch of een (kort) overleg. Medewerkers en patiënten kunnen erg genieten van de hele aankleding qua tuinen rondom ons complex. "We zijn echt omgeven door groen, dat is een enorme luxe voor de ziekenhuisomgeving, dit draagt zeer bij aan het welzijn van een ieder."

Patiënten geven aan de tuin erg mooi te vinden. Het geeft ontspanning en rust. Fijn dat er verschillende zithoekjes zijn gecreëerd waar je alleen kunt gaan zitten. Prettig dat je jezelf even kan afsluiten van de anderen/ groep. De planten zorgen voor een soort afscheiding. De plantsoorten en kleurencombinaties zijn erg mooi. Uitnodigend om in deze tuin te gaan zitten. Verder valt het op dat de patiënten graag zelf de tuin goed onderhouden door bijvoorbeeld de planten op tijd water te geven. Deze tuin is echt een plus punt van onze afdeling. 

De verpleging vertelt dat de tuin uitnodigt om te gaan zitten. Er wordt daardoor veel gebruik gemaakt van de tuin. Groepsbijeenkomsten of andere contactmomenten worden in de tuin gehouden met de patiënten. Je kunt in alle rust een gesprekje hebben met de patiënt, tegelijkertijd rekening houdend met de privacy. De tuin straalt rust en ontspanning uit. Er wordt ook samen met patiënten in de tuin gewerkt daar waar de behoefte is.

Ook van de centrum van Mindfulness-tuin wordt veel gebruikt gemaakt. Zo vertelt Radboudumc verder: "Bij stilte dagen maken therapeuten, patiënten en andere deelnemers gebruik van de stilte tuin. En dat wordt zeer gewaardeerd."
zorgtuin gezondheid
groene leefomgeving