Bewegingsvrijheid is zo vanzelfsprekend. Tot je die ineens kwijt bent. Gelukkig kunnen ze veel bij de Sint Maartenkliniek. Ze zijn de grootste behandelaar op het gebied van houding en beweging in ons land. Hun innovaties halen regelmatig de media. Mensen uit heel Nederland komen naar hen voor hoog-specialistische zorg. Bij de Sint-Maartenskliniek helpen ze vaak mensen die elders niet geholpen konden worden. En binnenkort gebeurt dat voor een groot deel in het groen.

Jasperina Venema, adviseur bij Van Helvoirt Groenprojecten: “Bij de Sint Maartenskliniek werken patiënten met alle orthopedische aandoeningen, reumatische ziekten en revalidatie na ziekte of een ongeval aan het herwinnen van hun vrijheid, hun bewegingsvrijheid. Daarom draait alles om de menselijke beweging. De medisch specialisten van deze kliniek zien de kracht van groen bij de behandeling van aandoeningen. Ze wilden daarom een revalidatietuin aanleggen. Via via kwamen we in contact met Jan-Willem Beerens, Facilitair manager van Sint-Maartenkliniek. We raakten in gesprek. Jan-Willem wilde graag een plan uitwerken en daarbij ook graag studenten betrekken van Van Hall Larenstein. Wij geloven in de kracht van co-creatie en zo gingen we samen aan het werk. Tijdens drie sessies gingen zeven verschillende groepjes met in totaal dertig studenten aan de slag. Ze interviewden onder meer de facilitair manager, een ergo- en fysio- en tuintherapeut, (oud) cliënten en de eigen hovenier. Ze werkten hun ideeën en wensen uit tot een presentatie, die ze deelden met de geïnterviewde experts. Die gaven feedback, die de studenten weer verwerkten. Uiteindelijk leverden alle groepjes mooie input op met concrete wensen en eisen, die mijn collega Joppe verwerkte in zijn ontwerp.”
Cultuurhistorie verwerkt
Joppe van der Horst, ontwerper: “Het waren zeer creatieve studenten en hun input was zeer waardevol. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt bij het maken van mijn ontwerp. Dat geldt ook voor de cultuurhistorie van het terrein van de Sint-Maartenskliniek. Hier staan twee mooie kastanjes, die nog zijn gepland door de Romeinen. Ik heb het blad van deze boom als basis voor het uiteindelijke ontwerp genomen. Dat zie je dan ook terug als je het ontwerp van bovenaf beziet. Daarnaast was het een uitdaging om het hoogteverschil te overwinnen en ook een binnen- en daktuin te verwerken in de totale uitwerking.
Duurzaamheid en therapie
Bij het ontwerp van de daktuin hield Joppe uiteraard rekening met de draagkracht van de instructie en verwerkte hij infiltratiekratten als waterbuffering op het dak. “Dat is een duurzame oplossing, waardoor er geen beregening meer nodig is op het dak. Als oplossing voor het hoogteverschil heb ik voornamelijk gekozen voor hellingbanen. Hierdoor zorgen we ervoor dat iedereen de tuin kan beleven en kan oefenen. Bij de beplanting hield ik rekening dat er in elk seizoen voldoende te beleven is in de tuin. Daarnaast besteedde ik veel aandacht aan biodiversiteit. Er is een afgebakend terras verwerkt en een moestuin. Het is voor mensen ook goed om letterlijk met hun handen in de aarde te kunnen wroeten en zo dingen te verwerken. De nerven van het kastanjeblad in het ontwerp worden gevormd door oefenpaden, waarbij patiënten op zowel vlakke betonpaden als op verschillende ondergronden kunnen oefenen. En in het ontwerp is de mogelijkheid opgenomen om steeds een rondje groter te kunnen. Alle paden komen samen op het centrale terras. Daar kan men samen komen met familieleden. Dit ontwerp voor een groene ruimte voor revalidatie helpt mensen te verwerken hoe hun leven is veranderd. En met therapie weer zoveel mogelijk eigen regie op te bouwen en te leren hoe ze letterlijk en figuurlijk drempels in hun leven kunnen nemen.”

Binnenkort start de aanleg van de therapietuin. We laten u na realisatie graag zien hoe het is geworden én hoe patiënten en hun therapeuten de tuin ervaren.